Miendomus zet in op verantwoorde (woon)producten

Algemeen

Duo Avelino en Pankow start na kringloopwinkel nu ook nieuw ideaal Ernesto Avelino en Sonja Pankow zijn 8 mei jl met het openen van hun woonwinkel Miendomus (mijn huis) een nieuw avontuur gestart. Ogenschijnlijk een ‘gewone en hippe’ woonwinkel, maar achter de producten gaat een filosofie van verantwoordelijk ondernemen schuil. En wie er koopt, betaalt mee aan de aanplant van spekbomen in Zuid-Afrika.

Het tweetal is ruim tien jaar geleden begonnen met de kringloopwinkel in Zierikzee. En twee, drie jaar geleden ontstond het idee om een nieuwe stap te zetten. Avelino: ,,We wilden een hippe zaak starten met verantwoorde producten. Wat het milieu aangaat, maar ook geen kinderarbeid bijvoorbeeld. Een verantwoorde productie dus”. Met de bevlogenheid van Ernesto en de expertise van Sonja, die een kunstopleiding heeft gevolgd, is de nieuwe zaak ingericht. Naast tal van meubelen zijn er ook kleinere producten: van kartonnen poppenhuizen tot knuffelbeesten uit Kenia. De twee hebben lang moeten speuren op het internet om de juiste bedrijven te vinden. En éénvoudig was het niet. Zo blijken eco-stoffen slecht te vinden. Maar heel veel andere zaken weer wel. Zoals schilderijlijsten, die gemaakt zijn door zwervers in Afrika. Ze genieten als ze hun verhaal vertellen.

 

[banner]

 

Maar hoe je het ook wendt of keert, helemaal klimaatneutraal is de zaak natuurlijk niet. Want de producten worden vanuit alle windstreken ingevlogen. ,,We hebben uitgerekend – en dat was best lastig – wat wij aan CO2 uitstoot veroorzaken. Dat willen we goed maken door een deel van de verwachte winst te investeren in projecten”, aldus Avelino. Dat is een natuurgebied in Zuid-Afrika geworden, de Bavianenkloof boven Port Elisabeth. Daar werkt de lokale bevolking met studenten uit onder meer Wageningen aan het verbeteren van een natuurgebied. Simpel door er spekbomen te planten, die drie tot vier keer zoveel CO2-uitstoot opnemen dan gewone bomen. Miendomus heeft er een hectare gekocht (drieduizend bomen) en klanten kunnen door hun bestedingen in Zierikzee er ook aan bijdragen. ,,We hebben er zelfs als een Miendomushelling”, lacht Avelino. En nu is het wachten of het publiek ook in is voor verantwoorde producten.

Meer nieuws