Handballers Delta Sport vergooien mooi seizoen in Bergeijk

De titel in de eerste klasse gaat dit seizoen aan de neus van Delta Sport voorbij. Tijdens de uitwedstrijd in en tegen Bergeijk legde het Zierikzeese handbalteam het zondagmiddag af omdat het zelf opzichtig faalde: 21-19. Naar aanleiding van het pijnlijkste verlies in het seizoen 2009/2010 kun je een heel arsenaal aan oorzaken aanreiken: te veel spanning, gebrek aan teamdiscipline, falen in de duels waar het er echt om gaat, afwijken van patronen en afspraken, het gemis van een linkshandige basisspeler, aan intellect en aan kansen. Te beginnen met het laatste. Wanneer de kansen worden benut, praat er niemand meer over al die andere oorzaken die het eerste mannenteam van Delta Sport dit seizoen - zondag 28 maart in sporthal Onderdak tegen GHV is de laatste wedstrijd - parten speelt. De ploeg van de coaches Rob de Vos en Jaco Vleeshouwer kende in een paar wedstrijden te veel doelpuntloze perioden. Tegen Bergeijk was er weer zo eentje. Een 7-10-voorsprong, net na rust, verdween als sneeuw voor de zon. In no-time bezorgde de thuisploeg haar supporterschare een heerlijk feestje door zeven keer op rij te scoren. Delta Sport stelde er geen enkel doelpunt tegenover. ,,De eerste helft ging nog wel", zag Guust Sluijs, die tegen GHV zijn rentree wil maken na zijn handoperatie van eind januari, vanaf de bank. ,,In de tweede helft voelde ik het aankomen. We maakten teveel fouten en voerden de opdrachten niet goed uit. Dat had ook met de omstandigheden te maken toen Bergeijk zevenmaal achter elkaar scoorde. Dan is het heel moeilijk de boel weer op de rails te krijgen."

[banner]

De Vos: ,,Ik baal het meest van, als het niet goed gaat en spelers het dan puur individueel recht proberen te zetten en het steeds net verkeerd gaat. Dan is het weer het oude liedje en denk ik: 'waar ben ik mee bezig en wat zijn we aan het doen'. Zo doelde de Middelburger bijvoorbeeld op een patroon uit de training van donderdagavond. Een paar dagen geleden werd dat patroon een paar keer goed ingezet en in de wedstrijd tegen Bergeijk was dat patroon slechts eenmaal terug te zien. ,,Beide keepers hebben het naar behoren gedaan. Voor de rest heeft ieder voor zich gespeeld", aldus De Vos die zag dat Guido de Graaf zoals verwacht mandekking kreeg. ,,Blijkbaar kunnen we er niet goed mee overweg", sprak Sluijs. ,,Het is een zwakte die wordt blootgelegd." Niet sterk zijn de cijfers die Delta Sport overlegt in wedstrijden die er echt toe doen: duels waarin de ploeg zeker niet de mindere is van de tegenstander maar in meer of mindere mate wordt verlamd door de spanning. Ga maar na, Bergeijk uit en thuis verloren, verlies in Etten-Leur tegen Internos 2 en een nederlaag tegen Bergeijk in eigen huis. De enige winst in een topduel was thuis tegen Internos 2. Dat was een galavoorstelling, maar de vorm die daarin tentoon werd gespreid, heeft Delta Sport daarna nooit meer laten zien. Het beste handbalspel van de Zierikzeese formatie was in de eerste seizoenshelft te zien, de tweede helft was flets met enkele zeer magere partijen. Maar zolang de concurrenten punten morsten, had Delta Sport de beste papieren voor het kampioenschap. Had, want na de nederlagen tegen Internos 2 en Bergeijk rest slechts de derde plaats, wordt Internos 2 tweede en staat Habo'95 komende zondag met de schaal omhoog. Wat rest is de beker (De Vos: ,,Een schamele troost"). Tegenstander in de halve finale over een paar weken is de ploeg die Delta Sport in haar jongste competitieduel de titelkansen ontnam. Sluijs: ,,Het was heel stil in de kleedkamer". De Vos: ,,Er heerste een stukje gelatenheid en aceptatie. Er waren geen woorden, wel verbittering". Scores Delta Sport: Kenneth Mellaart 6, Jimmy Niemans, Thijs de Vos 3, Jordi Niemans, Guido de Graaf 2, Martijn Giltay, Pieter Boot 1.