Delta Sport na bekerthriller in halve eindstrijd

In een bloedstollende maar zeker geen hoogstaande wedstrijd heeft Delta Sport zich donderdagavond verzekerd van een plaats in de halve finale van de bekercompetitie in het district Brabant/Zeeland. Pas na strafworpen boog Habo'95 het hoofd.  Heel even kreeg het publiek de indruk dat Delta Sport-coach Rob de Vos de rust van de kwartfinale tussen Delta Sport en Habo'95 aan zich voor bij had laten gaan. De Middelburgse stond kort, nadat de scheidsrechters voor de pauze hadden geblazen, al weer in de handbalzaal van sporthal Onderdak. ,,Vraag maar aan ze. Dat weten ze nog wel dat ik even geweest ben. Ik zei: 'Ik kan dit niet coachen. Jullie moeten het maar gewoon doen'." De Vos begon zijn zeer korte donderspeech met een krachtterm. ,,Het is terecht dat ze zeggen dat dat ook weer niet nodig is. Dat vind ik altijd terecht." Na zijn 'aanwijzingen' vertrok De Vos uit de kleedkamer. ,,Toen heb ik ze alleen gelaten." Lachend: ,,Ik heb een keer gelezen dat de coach van FC Twente dat ook doet".

[banner]

De Vos was op z'n zachtst gezegd not amused toen hij de eerste helft aan zich voorbij zag trekken. ,,Er waren zoveel individuele fouten, ook verdedigend. Een balletje in de hoek..... Waar trainen we dan voor? Je traint op mandekking en ze spelen het niet!" Naast het technische en tactische deel was De Vos verbaasd over de instelling waarmee Delta Sport vooral in de eerste helft op het veld stond. Juist nadat zijn team afgelopen zondag een flinke tik in de titelstrijd kreeg en juist tegen Habo'95, waarvan dit seizoen nog niet gewonnen was, zou je verwachten dat er tegen datzelfde Habo'95 een met vuur spuwende ogen Delta Sport zou staan. Het was de wedstrijd om het deels geknakte zelfvertrouwen een flinke boost te geven. Maar nee hoor, niets van dat alles. ,,Ik heb er veel energie ingestoken om ze agressief te krijgen, maar dat kan ik niet elke wedstrijd opbrengen hoor." Bovendien kon een (beker)nederlaag tegen Habo'95, net als Delta Sport en met Internos nog in de race voor het kampioenschap, wel eens vervelende gevolgen hebben voor het slot van de competitie. ,,Als je net zoals in de eerste helft tegen Habo'95 zo lamlendig zou spelen, dan pak je geen punten meer. Dan ben je weg." De zeer matige eerste helft kwam ook voort uit een stukje teleurstelling over de verloren uitwedstrijd tegen Internos 2. ,,Maar daar hoef je nog geen balverlies door te hebben. Er is ook niet toegeleefd naar deze wedstrijd. Kenneth Mellaart en Martijn Giltay peppen het nog wel op met hun kwaliteiten en op een zeker moment nemen ze gelukkig nog wat jongens mee", aldus De Vos. Voor wie het nog niet doorhad, de eerste helft van Delta Sport was er eentje om snel te vergeten. De spelers bleken ook weinig te hebben geleerd van de jongste thuisontmoeting met Habo'95 toen de zeer behendige en schotvaardige net-twintiger Frank Donkers de ballen heel makkelijk achter Delta Sport-doelman Jacco de Looff (foto) kon gooien. Donderdagavond was Donkers er weer en deed hij het weer. De eerste drie goals van de wedstrijd kwamen van zijn hand. Pas bij de vijfde aanval doelpuntte de thuisploeg. Kortom, de voorbode op een zeer moeizame wedstrijd. Delta Sport was niet in staat het Habo'95 de eerste dertig minuten moeilijk te maken. Bij 6-6 hield ze gelijke tred waarna de opponent uit Boekel zich tamelijk eenvoudig naar een 10-14-ruststand speelde. Pas na een paar minuten in de tweede helft drongen de weinige woorden van De Vos door tot de hoofden van de Zierikzeese handballers. Eindelijk stond er een Delta Sport dat de wedstrijd tegen Internos 2 vergeten was en de laatste vier van het bekertoernooi wilde bereiken. Een 12-16-achterstand werd omgezet naar een 18-16-voorsprong. Bij 16-16 voorkwam de paal een goal van Habo'95 en een daaropvolgende redding van De Looff hield ook een zekere treffer tegen. Wat volgde was een fase waarin de koploper van de eerste klasse het duel redelijk onder controle had. Echter, na het zoveelste, onnodige balverlies kwam Habo'95 op 22-20. Dankzij uitstekend keeperswerk van De Looff - hij had nog wat goed te maken van de eerste helft waarin hij weinig goed deed - bleef Delta Sport op been. De goalie keerde bij 22-20 twee strafworpen en twee zekere kansen van Habo'95. Tussen de twee pingels moest Guido de Graaf, met nog 3,32 minuten op de klok, voor twee minuten naar de kant. Niettemin hield Delta Sport stand en kreeg het met uitgelezen kansen voor Pieter Boot en Jimmy Niemans alle mogelijkheden de wedstrijd in de reguliere speeltijd te beslissen. Dat deed ze niet en Habo'95 kwam met twee treffers langszij: 22-22. Vooral in deze hectische periode en op basis van de eerste helft verdiende Delta Sport niet om door te gaan. De Vos beaamde dat: ,,Dan moet je gewoon afronden". In de eerste verlenging van vijf minuten scoorden Habo'95 en Delta Sport beiden eenmaal: 23-23. Na 'rust' leek de Oost-Brabantse formatie met twee goals erbij aan het langste einde te trekken. Delta Sport rechtte de rug - al hadden veel toeschouwers er een hard hoofd in - en scoorde 24-25. Ee halve minuut voor tijd bracht Jordi Niemans de sporthal in extase door de gelijkmakende 25-25 te maken. In de noodzakelijk geworden strafworpenreeks, waarin niet alle spelers hun verantwoording durfde te nemen, nam Delta Sport een klein voorschot op plaatsing voor de halve finale. De Looff keerde namelijk de eerste Boekelse inzet. Daarna verdwenen er vijf pingels in het net: Mellaart, Giltay en de Graaf deden dat voor de thuisploeg. Vervolgens ging de vierde van Habo'95 over waarna Thijs de Vos het mocht afmaken. De keuze voor hem was opmerkelijk omdat de jonge handballer vanwege een knieblessure niet in het veld was gekomen tegen Habo'95 maar wel op het wedstrijdformulier stond. De Vos teisterde de paal en dus kreeg Habo'95 de kans om langszij te komen. Uitgerekend Delta Sport-plaaggeest Donkers pijnigde zichzelf en zijn ploeg door de strafworp keihard op de lat te mikken. Op deze spectaculaire manier kwam er een einde aan een regelrechte bekerthriller. Het was niet goed, wel spannend en onverdiend dat Delta Sport doorging. Maar zijn dat juist niet de mooiste wedstrijden om te winnen? In de halve eindstrijd treft Delta Sport zo goed als zeker Bergeijk. Inmiddels een oude bekende voor het team van De Vos en zijn compaan Jaco Vleeshouwer. Voordat het bekertreffen word gespeeld, bekleden de handballers uit de gelijknamige plaats de komende tijd een cruciale rol in de race om het kampioenschap waarvoor ze twee maanden geleden ook voor in aanmerking kwamen. Komende donderdag ontvangt Bergeijk Internos 2 en een paar dagen later Delta Sport. Ondanks dat Bergeijk kansloos is voor de titel, gaat ze haar sportieve plicht vervullen. In het gastenboek van Delta Sport schrijft ze: 'Wij, de heren 1 van Bergeijk, zullen ons best doen tegen Internos voor jullie'. Scores: Kenneth Mellaart 7, Jimmy Niemans 5, Guido de Graaf, Jordi Niemans 4, Martijn Giltay 2, Bob van Lint, Pieter Boot 1.