Zeeuwland renoveert Noorse woningen

Algemeen

Woningcorporatie Zeeuwland is momenteel bezig om zeven Noorse woningen, in Burgh-Haamstede en Renesse, grondig te renoveren.

Deze woningen behoren tot het cultureel erfgoed van de woningcorporatie. Zeeuwland vindt het belangrijk om deze woningen te behouden voor de komende generaties. In 1953, na de Watersnoodramp, zijn de woningen geschonken door Noorwegen om snel onderdak te kunnen bieden aan gezinnen.De woningen zijn ontworpen door Kurt Jorgensen en waren bedoeld voor de wederopbouw in Noorwegen na de Tweede Wereldoorlog. Een restpartij van de woningen werd aan Nederland geschonken, omdat deze niet voldeed aan de isolatie-eisen voor in het poolgebied. Deze woningen waren een geschenk voor gezinnen die door de Watersnoodramp dakloos werden. Het bijzondere van de zeven Noorse woningen is, dat ze bijna allemaal nog in originele staat verkeren. Tijdens het renoveren van deze woningen wordt daar dan ook rekening mee gehouden. Zo wordt de oorspronkelijke kleur van het schilderwerk weer aangebracht. De betimmering van de houten gevels wordt vervangen door duurzaam hout. Daarnaast worden de kozijnen vernieuwd en dubbelglas geplaatst. Bewoners krijgen een prachtige woning met veel culturele waarde, die voldoet aan de eisen van deze tijd.

Zeeuwland vindt het belangrijk om de woningen in originele staat te herstellen, want de woningen herinneren aan de wederopbouw van Schouwen-Duiveland na de Ramp in 1953. Een stuk geschiedenis dat niet verloren mag gaan. Na de verbeteringen zijn de woningen weer goed bewoonbaar volgens de huidige comfortmaatstaven met behoud van oude glorie. Bij drie woningen zijn de werkzaamheden al afgerond. De andere vier woningen zijn, als alles volgens planning verloopt, in het voorjaar gereed.

Meer nieuws