Bruse Boys: een jaar en een dag later

Wat er tussen 14 november 2008 en 15 november 2009 met Bruse Boys is gebeurd? Steekwoorden: het getal zes en de naam Edwin Kriens. Een jaar en een dag geleden was de situatie rondom het eerste elftal van de Bruse voetbalvereniging allerminst rooskleurig te noemen. Er is toen van alles over gezegd, geroepen en geschreven en menigeen schoof de zwarte piet naar elkaar toe. Op die dag, 14 november 2008, vond Bruse Boys zich terug op de laatste plaats van de tweede klasse E, na de 1-2-thuisnederlaag tegen Nieuwdorp. Ge- en verslagen liepen spelers en trainer Edwin Kriens van het veld. Immers, het was het zesde verlies op rij, een negatieve reeks die Bruse Boys in haar historie maar zelden beleefde. Na die dag krabbelde Bruse Boys uit het dal en liet Kriens niet lang daarna weten het bij een seizoen in Bruinisse te houden. Zaterdag 15 november keerde Kriens er terug: als trainer van Oostkapelle. Met Ronald van Oeveren als opvolger voor Kriens kende Bruse Boys een weinig betere start van de competitie. Tijdens de eerste vier wedstrijden behaalde de ploeg slechts drie punten met weer een gedeelde laatste plaats tot gevolg. Na de laatste nederlaag tot nu toe, zaterdag 26 september in de met teveel rode kaarten ontsierde en met 3-5 verloren wedstrijd tegen Wieldrecht, is het Bruse Boys alleen maar voor de wind gegaan.

[banner]

Met windkracht negen begon ze aan een opmars die net als het verval nog maar weinig in haar clubgeschiedenis was vertoond. De cijfers onder Van Oeveren spreken boekdelen. In de laatste zes wedstrijden scoorde Bruse Boys negentien keer en kreeg ze slechts twee treffers tegen. Het behoeft weinig uitleg dat de resultaten zijn uitgemond tot een spectaculaire stijging in de stand van de tweede klasse E. Na de zege op Oostkapelle, de zesde op rij, staat Bruse Boys op de tweede plaats, drie punten achter koploper Zaamslag. De winst op de Walcherse formatie kwam in het eerste kwartier na de pauze tot stand. Een van beide kanten matige eerste helft – een stevige wind over de lengte van het veld maakte goed voetbal niet echt mogelijk – werd met 1-1 afgesloten. Hiermee kwam Bruse Boys goed weg en kreeg de ploeg van Kriens misschien wel een tikkeltje te weinig. Het was Oostkapelle niet aan te zien dat ze momenteel de nummer laatst van de competitie is. Brutaal zocht het zich een weg naar de goal van Bruse Boys-doelman Mark Giljam, die Oostkapelle al in de achtste minuut van een goede scoringskans afhield. De thuisploeg kon er niet zoveel tegenover stellen en wist zich eigenlijk niet zo goed raad met de wind en de tegenstander. Het was niet eens zo verrassend dat Oostkapelle als eerste scoorde in Bruinisse. Tegen een kopbal kon Giljam deze keer niets doen: 0-1. Kennelijk had Bruse Boys de tegengoal nodig want ze was wakker geschud en nam controle over de wedstrijd. Tien minuten later al kopte Gerard Vogel (foto) de bal over de Oostkapelle-keeper en tekende derhalve voor de gelijkmaker. Bruse Boys bleef aandringen waarbij Marco Ketting de beste kansen kreeg om de tweede Bruse treffer nog voor rust te maken. Die en de derde volgde in de eerste vijftien minuten na de pauze. Eerst een listig lobje van George Geluk en daarna een schone schuiver van Ketting. Met de 3-1-voorsprong was de wedstrijd meteen gespeeld en werd het spel van beide kanten er niet beter op. Bruse Boys hoefde niet zo nodig meer en Oostkapelle kon niet beter. Bruse Boys-Oostkapelle 3-1 - 24. 0-1, 34. Gerard Vogel 1-1, 53. George Geluk 2-1, 59. Marco Ketting 3-1. Gele kaarten: Dimitri Hooftman, Jasper Maaskant (Bruse Boys). Scheidsrechter: I. Roeland (Sleeuwijk). Aantal toeschouwers: 120.