Oliebollenbakker met zijn handen in het haar

Algemeen

Gons krijgt nul op rekest bij gemeente

Oliebollen bakken is één van de liefste dingen die hij doet. Het ziet er echter niet naar uit dat Simon Gons uit Dreischor dat de laatste maand van 2009 op legale wijze kan doen. Want met de gemeente Schouwen-Duiveland komt hij er vooralsnog niet uit.

Drie jaar geleden was er niets aan de hand. Gons zette zijn verrijdbare oliebollenkraam op terrein van d’Achteromme in Nieuwerkerk en bakte en verkocht daar zijn producten in de laatste maand van het jaar. Een jaar later was hij niet meer welkom bij d’Achteromme. Niet dat het Nieuwerkerkse bedrijf Gons weg wilde hebben, de gemeente besloot anders.

Gons: ,,De beleidsregels en de verordening werden veranderd zodat je niet meer bij iemand anders op het terrein mag staan. Om wildgroei van standplaatsen te voorkomen. Ok, dat kan”. Bij bedrijven op Schouwen-Duiveland is Gons meer dan welkom. Hij had een akkoord met Life & Garden in Renesse, maar de gemeente keurde dat niet goed. De vergunninghouder, Life & Garden in dit geval, moet dan de hele dag aanwezig zijn in de oliebollenkraam. Dat werkt natuurlijk niet als je alleen maar verstand hebt van tuinen en aanverwante artikelen.

En pas nog werd Gons benaderd door Praxis uit Zierikzee. De oliebollenbakker sloeg het aanbod noodgedwongen maar beleefd van de hand. ,,Ik heb zo het idee dat we dan tegen hetzelfde probleem als bij Life & Garden lopen”, concludeert Gons logischerwijs.

De afgelopen twee jaar is de inwoner van Dreischor bezig geweest een plekje op het eiland te verwerven. ,,Dan gewoon op een plek die economisch wel aantrekkelijk is”, refereert Gons naar een lijst van standplaatsen op Schouwen-Duiveland die hij voor zijn neus heeft liggen. ,,Heel veel plekken op deze lijst zijn economisch niet aantrekkelijk. Ik kan daar weinig tot niet mee uit de voeten. Je wordt naar buiten kernen van dorpen gestuurd. Ik wil een plaats die economisch wel aantrekkelijk is. In de kern van Zierikzee of op een terrein van derden.” Gons heeft wel een mooi stekkie in gedachten: voor de muziektent in het centrum van Zierikzee.

,,Op het trottoir, niet op de parkeerplaatsen want die leveren de gemeente geld op. De gemeente zegt dat ik dan toch de mensen hinder. Ja, dan is hun woord tegen het mijne.” Al twee jaar lang klopt Gons bij de gemeente aan maar met de betreffende ambtenaar komt hij er niet uit. Onlangs meldde hij zich op het spreekuur van A. Verseput, wethouder van economische zaken. Gons kreeg te horen dat de lijst geen plaatsen noemt die volgens de gemeente niet economisch zijn. ,,Dan zit je daar als kleine ondernemer, met bijna de tranen in mijn ogen. Je wil zo graag iets doen. Ik zeg niet dat mijn oliebollenkraam een verrijking voor Schouwen-Duiveland is, maar wel een toevoeging. Nu is het voor mij einde verhaal. Of ik moet op een plek gaan staan die de gemeente heeft aangewezen dan moet ik het net treffen dat ik kan staan op een plek waar nog geen vergunning voor is uitgegeven.” Gons geeft de moed niet op om zijn favoriete vak uit te oefenen. ,,Vanaf 1 januari ga ik weer schrijven en heb ik elf maanden de tijd. Maar als iemand een ander oplossing weet, graag.”

Meer nieuws