Centrum Jeugd en Gezin gaat inzetten op betere preventie

Algemeen

Coördinator Sjoerd Riddersma tevreden over samenwerking hulpverleners Negen maanden zit Sjoerd Riddersma nu bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, het CJG in Zierikzee. Als coördinator/zorgregisseur heeft hij de opdracht om alle organisaties die zich met jongeren bezighouden op één lijn te krijgen. En hij is tevreden tot nu toe. Wel signaleert hij dat het centrum nu moet gaan inzetten op preventie. Ouders met vragen melden zich nog maar beperkt en dat kan wel wat beter, denkt hij.

Riddersma starte vorige week in WereldRegio een veertiendaagse column over alledaagse beslommeringen rondom kinderen. Hij ziet dit als een eerste aanzet om het centrum meer onder de aandacht van het grote publiek te krijgen. Verder zet hij in op het bezoek van scholen. Want leerkrachten worden vaak – net als huisartsen – in een vroeg stadium geconfronteerd met problemen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is door minister Rouvoet (ChristenUnie) in het leven geroepen. Aanleiding zijn landelijke incidenten met kinderen. Hulpverleners, die over elkaar struikelen, te weinig van elkaar weten en uiteindelijk geen grip hebben op de situatie. Riddersma bevestigt dat het afstemmen van de hulpverleners een aanleiding was. ,,Maar ook dat er één loket moest komen voor mensen met hulpvragen. Vaak wisten mensen niet waar ze moesten zijn.” En een derde reden is dat hulp in een vroegtijdig stadium moet worden ingezet. Een eerste hulpvraag van een ouder kan veel ellende voorkomen. Tot dit moment hebben zich zo’n dertig ouders met vragen gemeld, die daadwerkelijk aan het goede adres waren bij het centrum. Riddersma erkent dat dit een bescheiden aantal is. ,,Maar daarom gaan nu nog meer inzetten op preventie.” Alledaagse vragen, meer complexe zaken, iedereen is welkom bij het centrum, dat een groot aantal dagdelen deskundigen in huis heeft om mensen te woord te staan. Deze deskundigen starten binnenkort extra trainingen. Over de samenwerking tussen de deelnemende hulpverleningsinstanties is Riddersma dik tevreden. Hij constateert dat de partijen elkaar weten te vinden. Zelf treedt hij op als zorgregisseur en ziet erop toe dat wanneer er verschillende hulpverleners met een gezin bezig zijn, zij dit ook van elkaar weten. Geen strijd over verantwoordelijkheden, maar zoeken naar onderlinge samenhang en versterking. Ook de gemeente als regisseur bevalt Riddersma goed. ,,De gemeente pakt die rol goed op.”

Iedere veertien dagen via WereldRegio een kijkje in de keuken van Riddersma. Leuke anekdotes, allendaagse vragen en problemen. Opvoeden van kinderen is een kunst. En Riddersma hoopt, dat het centrum nog laagdrempeliger wordt voor mensen. Snel aan de slag als er een probleem dreigt, is het begin van succes. En als het centrum tot minder werk voor de jeugdhulpverlening leidt, heeft Riddersma zijn doel bereikt.

Meer nieuws