De Munnik wil niets weten van aparte status

Zelfs een geblesseerde ploeggenoot was het er over eens: Pieter de Munnik is de man waar het bij DFS om draait. Ook zaterdagmiddag in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Kruiningen. Meer mensen langs de kant zagen dat de oud-speler van Hoek meerdere malen zijn stempel op het duel drukte. De Munnik sleurde, scoorde, gaf voor, trok en hijgde, op momenten dat het even kon, uit. Geheel volgens verwachting werd de voetballer tot 'man van de wedstrijd' uitgeroepen. De Munnik zelf wilde niets weten van zijn aparte status of dat het alleen hem betrof waarom DFS draait. ,,Het maakt helemaal niets uit. Je voetbalt met zijn elven en één zwaluw maakt nog geen zomer. Er kan net zo goed iemand anders spelen", aldus De Munnik die vervolgens de vraag werd voorgelegd of hij dan een doorslaggevende rol voor DFS speelt. Wederom stelde hij het teambelang voorop en cijferde hij zichzelf in zijn antwoord weg. ,,Je doet het met zijn allen. Als ik iemand naast me heb die niet goed speelt, kan ik ook weinig doen. Dan krijg ik ook niet zoveel ruimte." DFS-Kruiningen kwam slechts moeizaam op gang. Een reden was het gebrek aan wedstrijdritme bij de ploeg van oud-WIK'57-trainer Peter van Poortvliet. Vanwege drie afgelastingen op rij (de droogte van de velden) kwam Kruiningen in het seizoen 2009/2010 nog niet in actie. Toch kreeg het Zuid-Bevelandse elftal al in de tweede minuut een goede kans die op de doellijn door DFS-verdediger Leonard van Floresteijn onschadelijk werd gemaakt. Hierna speelde het duel zich ruim een kwartier af tussen de twee strafschopgebieden. Met andere woorden: kansen waren er aan beide zijden nauwelijks. Totdat De Munnik met een welgemikt schot op de paal de eerste echte waarschuwing aan Kruiningen gaf. Het schot op de paal gaf DFS het gevoel dat er wel drie punten te halen vielen tegen het conditioneel wat mindere Kruiningen, al gaf De Munnik na afloop toe, net als zijn trainer Nico Schoute vorige week na de 5-4-nederlaag tegen De Noormannen, dat DFS op conditioneel vlak ook nog niet het plafond heeft bereikt. Tot aan de rust was het de thuisploeg dat de klok sloeg met een paar schoten van afstand, die de doelman van Kruiningen echter nog niet bang konden maken. Vier minuten voor rust zette De Munnik met een beheersd lobje DFS alsnog op 1-0. Vier minuten na rust egaliseerde Kruiningen al en kreeg het daarna twee levensgrote kansen om een bres van twee goals te slaan. Tweemaal deed DFS-doelman Leander Rouw keurig zijn werk. Een kwartier voor tijd moest Rouw het antwoord schuldig blijven op een schot van een Kruiningen-speler, 1-2. De plotselinge domper dompelde DFS niet in Rouw want een minuut later stond het 2-2. De Munnik - ja daar is hij weer - bood de meegelopen Lennart Padmos een niet te missen kans, hoewel de buitenspeler bij het schieten nog flink achterover hing. Weer een minuut verder rondde Vincent Bakker, na De Munnik de beste speler zaterdagmiddag, een solo vanaf de middenlijn bijzonder fraai af. Een zoevend schot van zo'n twintig meter liet de Kruiningen-goalie volstrekt kansloos. In de slotfase redde Rouw DFS van een nieuwe gelijkmaker en derhalve was de tweede DFS-zege in dit seizoen een feit.

[banner]

Op het oog leek de overwinning niet helemaal verdiend, net zoals er vorige week in Westkapelle onterecht en/of ongelukkig werd verloren. Waar De Munnik zijn status aparte 'aanvocht', bestreed hij de uitslag tegen Kruiningen geenszins. ,,We waren gewoon beter, de hele wedstrijd. Wij hebben verdiend gewonnen." De laatste opmerking werd wel bestreden door Van Poortvliet. ,,De Munnik heeft sinds vorige week de ervaring hoe het kan lopen. Ik vind dat wij een verdienstelijke wedstrijd hebben gespeeld. We waren zeker niet de mindere. Een punt was minimaal verdiend geweest. Ik sprak Rouw net nog, die ik van mijn tijd bij Noad'67 ken, en zei tegen hem dat hij DFS in de wedstrijd heeft gehouden." Daar was weinig teveel van gezegd want na de gelijkmaker in de 49e minuut had Kruiningen hele goede kansen op meer. Van Poortvliet nogmaals: ,,Dat waren honderd procent doelkansen. Daar moeten er minimaal twee van in." Twee punten is trouwens de achterstand van DFS in de stand op de drie koploper: De Noormannen, Nieuwdorp en AZVV. DFS-Kruiningen 3-2 - 41. Pieter de Munnik 1-0, 49. Adriaan van de Plasse 1-1, 75. Urvin van Hekelen 1-2, 76. Lennart Padmos 2-2, 77. Vincent Bakker 3-2.