Zierikzees straatje in Madurodam nu compleet met het Gravensteen

Algemeen

  Schouwen-Duiveland doet het goed in Den Haag

Het Zierikzeese straatje in de Haagse miniatuurstad Madurodam is compleet. Behalve het Tempeliershuis De Haene en de Zierikzeese vestiging van Zeeman is er nu ook het Gravensteen te zien. De drie maquettes worden nu ook genoemd in de nieuwe seizoensbrochure voor 2009, onder de nummers 10 en 11. Schouwen-Duiveland is het enige Zeeuwse eiland dat met liefst drie gebouwen is vertegenwoordigd in deze kleinste stad van Nederland.

De Zierikzeese aanwinsten staan in wat Madurodam de ‘historische stadskern’ noemt. Het Tempeliershuis en het Zeeman-filiaal staan naast elkaar in een blokje panden, met aan de voorzijde lantaarnpalen. Links ervan, gescheiden door een straat waarin een forse vrachtwagen van Zeeman geparkeerd staat, is Het Gravensteen te vinden. Alleen Tholen kan bogen op aandeel in Madurodam. Van dit eiland is er de bijzondere afvalwaterzuiveringscarrousel te zien.

Het Gravensteen ontbrak nog toen WereldRegio vorig jaar het Zierikzeese ‘straatje’ bij toeval ontdekte. Madurodam had geen enkele publicitaire aandacht aan de nieuwe maquettes gegeven. Inmiddels is Het Gravensteen er in volle glorie neergezet. In het welkomstboekje voor bezoekers wordt toegelicht dat dit hoge, monumentale gebouw bijna 500 jaar oud is en dat vroeger de graaf van Holland, Zeeland en West-Friesland er woonde. ,,Het is lange tijd gebruikt als gevangenis en nu is hier het Maritiem Museum gehuisvest.”

Het Tempeliershuis wordt omschreven als een koopmanshuis uit de 14de eeuw. Het is het oudste woonhuis in Zierikzee en tevens een van de oudst bewaard gebleven particuliere panden in Nederland, aldus Madurodam. “Huis De Haene wordt ook wel Tempeliershuis genoemd, maar deze kloosterorde heeft zich nooit gevestigd in de Zeeuwse stad.”

De Zierikzeese vestiging van Zeeman is er gekomen omdat dit de duizendste vestiging is van de textielsuper. Zeeman heeft om een winkel in Madurodam gevraagd, om zo het 40-jarig bestaan te markeren. Toen medewerkers van Madurodam toch in Zierikzee waren om foto’s te maken van het Tempeliershuis, ontdekten zij dat pal ernaast een Zeeman-filiaal. Daarop besloten zij om de Zierikzeese Zeeman als maquette na te maken. De naaststaande vrachtauto is een onderdeel van het sponsorcontract dat Madurodam afsloot met het internationale concern.

Schouwen-Duivelandse nieuwsgierigen kunnen het hele jaar door elke dag in Madurodam terecht, tot 1 april van 9 tot 18 uur, daarna tot 20 uur en vanaf 4 juli tot 1 september zelfs tot 23 uur.

Meer nieuws