Sjef Lommen, nieuwe rector Pontes Pieter Zeeman

Algemeen

,,Ik werk vanuit gezond vertrouwen in de mens” Hij is zijn voorganger Bert Martens als het ware onderweg naar Zeeland tegen gekomen. De nieuwe rector van Pontes Pieter Zeeman is de 53-jarige Sjef Lommen. Hij verruilt het Limburgse Weert voor Zierikzee, terwijl Martens na nog geen drie jaar terug naar Maastricht is gegaan. Lommen heeft er zin in. Deze week heeft hij kennisgemaakt met de medewerkers. Per 1 mei gaat hij officieel aan de slag.

Lommen moet een einde maken aan het grote aantal wisselingen aan de top van Pieter Zeeman. Die wisselen zijn niet goed voor een organisatie, zo meent hij. ,,Als er teveel wisselingen zijn, dan ontstaat er vrijblijvendheid.” In de achterliggende jaren rommelde het nog al eens binnen de school. Martens wilde de touwtjes aanhalen, maar stuitte op veel weerstand binnen de school.

Lommen zet in op vertrouwen. ,,ik ben iemand, die van vertrouwen uitgaat. Ik ga ervan uit, dat niemand erop uit is om iets te verzieken. En als dat al wel het geval zou zijn, dan houdt zo iemand niet lang stand. Wat dat betreft denk ik, dat ik de juiste man op de juiste plaats ben. De gesprekken met de school waren al snel heel vertrouwd,” vertelt Lommen.

Lommen brengt veel onderwijservaring mee naar Zierikzee. De laatste dertig jaar was hij werkzaam op de Philips van Horne Scholengemeenschap in Weert; de laatste jaren als sectordirecteur. Nu hij 53 jaar is, ziet hij in Pieter Zeeman dé kans om nog één keer een stap in zijn carrière te maken. ,,Natuurlijk hebben mijn vrouw en ik er uitgebreid over gesproken.” En toen de benoeming dichterbij kwam, ging het echt kriebelen. In de auto werd Schouwen-Duiveland verkend.

Want het eiland kent Lommen eigenlijk alleen maar van zijn kinderen, die graag naar Renesse gingen. ,,Ik heb me wel eens verwonderd over wat ik daar allemaal zag,” lacht hij nu. Verder beperkt zijn kennis zich tot Burgh-Haamstede en Neeltje Jans. Maar dat zal snel veranderen, denkt hij. Zowel Lommen als zijn echtgenote zijn mensen, die midden in de samenleving staan.

,,Ik vind dat je iets moet terugdoen voor het gebied waar je woont en werkt. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen.” Waar het echtpaar gaat wonen, is nog niet duidelijk. Wél dat het paar eind dit jaar op het eiland wil wonen. Lommen’s drang om deel van de samenleving te worden, sluit aardig aan bij de ambitie van de school om nog meer onderdeel van de samenleving te worden. Een advies, dat drie weken geleden werd neergeschreven in de toekomstvisie voor Schouwen-Duiveland. Pontes Pieter Zeeman als een verbonden school, waar de mensen uit samenleving elkaar ontmoeten.

Maar hij heeft nog een andere opdracht meegekregen. ,,Ik verbaas me erover, dat er jongeren zijn die op de fiets of met de bus, ik weet niet hoe ze naar Goes gaan, onze school voorbij gaan. Als dat vanuit een overtuiging is, begrijp ik dat. Maar de scholieren leggen grote afstanden af, terwijl de school hier is. Dat mag veranderen. Mensen moeten en mogen vertrouwen hebben in deze school.”

Lommen’s voorganger Martens uitte zijn zorg ook wel eens over deze ontwikkeling. Naar schatting gaan er zo’n tweehonderd kinderen naar Goes, zonder dat hier een geloofsovertuiging aan ten grondslag ligt. ,,Ik heb economieles gegeven en dan is het eenvoudig om vast te stellen, dat dat niet gezond is.”

Vertrouwen, daar draait het dus om volgens Lommen. En met dat vertrouwen denkt hij zijn bijdrage te leveren. En als het even te druk is, zoekt hij zijn muziekvereniging op. Nu nog St Cecilia in Weert, maar op Schouwen-Duiveland heeft hij keus genoeg. ,,Ik vind het ook heerlijk om soms even de drukte opzij te zetten en muziek te maken. Na afloop een biertje en even ouwehoeren met elkaar.”

Meer nieuws