Nieuwe club Zilte Ronde wil specialiteitenseizoenen markeren

Algemeen

Meer dan tweeduizend mensen, die tegelijkertijd aanschuiven voor een mosseldiner. Dat staat op de agenda voor 11 juli dit jaar aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. Het initiatief komt van de splinternieuwe organisatie Zilte Ronde; een samenwerking tussen achttien eilandelijke restaurateurs en toeleveranciers van typische Schouwen-Duivelandse lekkernijen. J. Meerdink (’t Getij) is erg enthousiast over het plan om een nog niet bestaand record te breken. Hij heeft inmiddels contact gelegd met het Guiness Book of Records om het record vast te laten leggen. Samen met P. Groen heeft hij een belangrijk deel van de organisatie voor zijn rekening genomen.

Het idee om ,,enkele duizenden mensen” gelijktijdig een mosselmaaltijd te serveren komt voort uit de doelstelling van Zilte Ronde. Meerdink: ,,Wat we als bedrijven willen is typische streekproducten weer een eigen seizoen te bieden. Dat gebeurde vroeger ook met de mosselen, maar dat is verdwenen.” En dat heeft de  branche veel publiciteit gekost.

Meerdink en Groen denken aan de mosselen, maar ook de kreeften, de asperges, ansjovis uit de Oosterschelde en andere bekende streekproducten. De bedoeling is, dat de deelnemers aan Zilte Ronde binnenkort ook herkenbaar zijn aan een schild aan de muur. ,,Ja, misschien kunnen we ook duidelijk maken hoe lang bepaalde producten er nog zijn”, vertelt Groen. Een soort van aftellen dus.

Het idee om een record mosselen eten te vestigen, wordt volgens Meerdink zeker uitgevoerd. ,,We hebben overleg met de plaatselijke mosselsector en die is enthousiast. We gaan nu de vergunning bij de gemeente aanvragen.” Het aantal van tweeduizend is gebaseerd om de capaciteit van de Nieuwe Haven. De mosselen worden niet in plastic bakjes uitgereikt, maar geserveerd aan tafels; compleet met bestek en een glas wijn natuurlijk. ,,Als er meer mensen meedoen, moeten we de stad in.”

Dus 11 juli wordt wat Zilte Ronde betreft de aftrap van het mosselseizoen 2009. De bedoeling is dat belangstellenden zich binnenkort kunnen gaan aanmelden via een website, die in de maak is. WereldRegio zal melding gaan maken van dat moment. Belangstellenden denken Groen en Meerdink niet alleen bij liefhebbers van mosselen te vinden, maar ook bij mensen die altijd al eens een bijdrage aan een officieel record hebben willen leveren.

Meer nieuws