De Wieken wil in 2009 verder doorgroeien met thuiszorg

Algemeen

De thuiszorg op het eiland is volop in beweging. Naast de grote speler Allévo zijn er nog enkele spelers in het veld. Eén daarvan is zorgcentrum de Wieken. Vanuit Zierikzee is dit zorgcentrum drie jaar geleden de eilandelijke markt opgegaan en met succes. Volgens manager thuiszorg Marie José Kroot heeft de Wieken de zorg inmiddels weten te verdubbelen. ,,En onze ambitie is om in 2009 met 25 procent te groeien.”

De Wieken is van oorsprong een hervormd zorgcentrum in de binnenstad van Zierikzee. En de zorg, die buiten het huis werd verleend, beperkte zich tot drie jaar geleden tot de aanleunwoningen. Maar de markt is veranderd en nu strijden de verschillende zorgaanbieders om de cliënt. Zelf wil Kroot niet van concurrentie spreken, maar dat de aanbieders allemaal in dezelfde vijver vissen kan ze natuurlijk niet ontkennen.

De zorg buiten het verzorgingshuis is te delen in twee componenten. Aan de ene kant de huishoudelijke hulp en aan de andere kant de thuiszorg. In beide gevallen moeten de aanvragers langs het Centrum Indicatiestelling Zorg, het CIZ. Die brengt de zorgbehoefte in kaart en datzelfde CIZ doet dat voor de gemeente ook voor wat de huishoudelijke hulp betreft.

Kroot erkent, dat vooral ouderen een beroep op thuiszorg doen al zijn het de jongere afnemers die de uitzondering op de regel bevestigen. ,,Mensen vinden het altijd een drempel om zorg aan te vragen. Je bevestigt toch min of meer je afhankelijkheid. Maar we horen ook, dat als de mensen dan een gesprek met het CIZ hebben zij hun situatie soms weer wat te rooskleurig afschilderen. Dat is niet altijd verstandig natuurlijk.”

Want het CIZ beoordeelt de zorgbehoefte en kent het aantal uren toe, waarvoor de aanvrager een vergoeding krijgt. Er wordt gekeken welke zorgvraag er is en of er mensen in de omgeving van de aanvrager zijn, die wellicht kunnen bijspringen. Dat laatste geldt met name voor de huishoudelijke hulp.

Maar als de toekenning er éénmaal is, dan gaan de medewerkers van de Wieken op pad. ,,Soms merken we gaandeweg dat het aantal toegekende uren onvoldoende is. In overleg met de cliënten kijken we dan of daar iets in veranderd kan worden. Maar we proberen de mensen ook te wijzen op wat ze wellicht zelf kunnen doen of organiseren. Er zijn vaak lichamelijke beperkingen, maar dat wil niet zeggen dat er wellicht andere mogelijkheden zijn,” legt Kroot uit.

Kroot voelt zich erg op haar gemak bij de Wieken. Ze heeft ervaring met grotere organisaties, maar voelt zich het beste thuis in een kleinschaligere organisatie, die de Wieken nog is. ,,Je kunt sneller inspelen op zaken. Begin december bijvoorbeeld hadden we het onderling over de éénzaamheid, waarmee veel mensen te kampen hebben in december. Dan bespreek je dat met elkaar en meteen gingen er twee handen de lucht in om een kerstbrunch te organiseren. Dat vind ik leuk.”

Maar die kleinere organisatie maakt het volgens haar ook mogelijk om cliënten zoveel mogelijk vaste verzorgers te geven. ,,Het is niet goed als je regelmatig iemand anders over de vloer krijgt.” Ze spreekt vooral vanuit de kracht van de Wieken zelf en voelt er niet veel voor om de nadelen van een grotere organisatie bij bijvoorbeeld Allévo neer te leggen.

De Wieken werkt overigens wel samen met Allévo. Bijvoorbeeld in de nachtelijke uren. Samen zorgen ze ervoor, dat er hulp op pad gaat als er ’s nachts een alarm gaat. En ook zijn er wel medewerkers van Allévo in de Wieken te vinden. De Wieken is weliswaar een kleine organisatie, maar heeft nooit willen opgaan in Allévo. In het verleden werd daar wel over gesproken. ,,Fusies leveren voor de cliënten meestal niets op. Ik vind het persoonlijk contact heel erg belangrijk.”

 

[banner]

 

 

 

Volgens Kroot gaat het na een lastige periode weer beter met de Wieken. Vorig jaar nog moesten er mensen uit, ,,maar we zijn nu weer financieel gezond.” En wat haar betreft blijft dat natuurlijk zo. De beoogde groei van 25 procent is daar een indicator voor. In dat opzicht is er dus altijd plaats voor verzorgenden en huishoudelijke hulpen, die snel aan de slag kunnen.

Dat de Wieken inmiddels over het hele eiland opereert is nog niet bij iedereen bekend. De Wieken wordt nog steeds als een Zierikzees centrum gezien. Maar Kroot garandeert de zorg voor alle inwoners van het eiland. Belt er morgen iemand uit Brijdorpe, om eens een plaats te noemen, dan is de zorg zo geregeld. ,,Juist die keuzevrijheid voor de mensen is erg belangrijk. Ik denk dat mensen het altijd lastig blijven vinden om zorg te vragen. Maar het zoeken naar een goede organisatie, die aan je wensen zal voldoen, wordt wel steeds belangrijker. En daar gaan we voor.”

Meer nieuws