Arie de Jong negen uur op de fiets voor Sophia

Algemeen

Arie de Jong uit Dreischor is van plan de zevende februari een topprestatie te leveren. Maar liefst negen uur kruipt hij op de fiets tijdens de spinningmarathon in Burgh-Haamstede. Zelf tien jaar geleden getroffen door kanker, is zijn motivatie om een bijdrage te leveren aan Zeeland sport voor Sophia groter dan ooit.

Op 7 februari staan zo'n 120 spinningbikes in sportcentrum Westerschouwen. In drie blokken van drie uur elk gaan honderden fietsers aan de slag voor een geldinzameling voor het Sophiakinderziekenhuis in Rotterdam. Vorig jaar leverde het ruim 36.000 euro op. Organisator Marcel Willemse hoopt dat succes te gaan overtreffen.

Aan Arie de Jong zal het niet liggen. Zijn werkgever, bouwer Heijmans, ondersteunt hem en de komende tijd gaat hij zijn collega's nog langs voor een bijdrage. In ruil daarvoor is hij van plan maar liefst negen uur op de fiets te gaan zitten. Beurtelings door collega's geassisteerd om het laatste uur met twee dochters af te ronden.

Tien jaar geleden stapte Arie de Jong door een ,,hardnekkige griep" toch maar eens naar de dokter. Hij had zelden de wachtkamer van de huisarts gezien. Maar al snel werd duidelijk dat hij de ziekte van Hodgkin had; lymfklierkanker. De wereld van de toen 48-jarige Reissenaar stond even stil. ,,Ik dacht eerst van ik hoop de vijftig te halen. Dat schuift steeds op." Dat gevoel verdwijnt nooit helemaal want je bent er in je hart altijd mee bezig."

Maar De Jong is er bovenop gekomen. Alleen heeft hij ervaren wat de nadelige effecten van medicijnen kunnen zijn. Snel na de constatering van de ziekte kreeg hij diverse medicijnen toegediend om uiteindelijk een juiste dosering te krijgen. Maar een bijkomend nadeel was de aantasting van zijn botten in zijn heupen. Al na anderhalf jaar zat dat goed fout en moest hij onder het mes. Hij kreeg twee nieuwe heupen.

De geldinzameling voor het Sophia is juist bedoeld voor nader onderzoek naar gebruik van medicijnen bij zieke kinderen. Daar moet nog veel studie naar gedaan worden. Tot die tijd krijgen kinderen vaak medicijnen van volwassenen; uiteraard gedoseerd. Het Sophia wil daar verder onderzoek naar doen. Arie de Jong weet zelf als geen ander hoe belangrijk dat is.

De Jong neemt na afloop van de spinningmarathon de cheque in ontvangst, waarop een bedrag van vele duizenden euro's zal staan geschreven. Maar dan zit er een hele dag op, waarin veel fietsers in blokken van drie uur aan de slag gaan. Ook Vivian Folmer (Miss Zeeland), Bas Muis (acteur) en Edwin van Cuijlenborg (sportpresentator) zijn er bij. Voor het evenement hebben zich ook zeven sportscholen ingeschreven. Een aantal bedrijven heeft geld neergelegd om een fiets voor een dag(deel) te claimen. Willemse is erg enthousiast over de belangstelling voor het evenement. Iedereen is zaterdag 7 februari welkom. Er wordt tussen 10.00 uur en 21.00 uur gefietst.

Meer nieuws