Schaker Van de Graaf behoudt ruime voorsprong

Algemeen

Op de eerste speelavond van het nieuwe jaar werd de helft van de competitie bereikt. Bas van de Graaf behield zijn ruime voorsprong.

Hij staat 77 punten voor op Hans Aangeenbrug; dit is evenveel als een verliespartij en een remise. De jeugd deed het opvallend goed. Linda (foto) en Alexander Greefhorst en Kedem Gutkind wonnen allen hun partij. Van de Graaf kreeg een voorzichtige Italiaanse opening voorgeschoteld van Peter de Vrieze. Na dameruil won Van de Graaf een pion. Even verderop maakte De Vrieze een foutje, wat door Van de Graaf niet gezien werd. Dit leverde De Vrieze op zijn beurt weer een pion op, en de stelling bleef remise.

[banner]

Regerend kampioen Hans Aangeenbrug en Martin Krijger speelde de Boedapester weer. De met zwart spelende Krijger kwam met een weinig gespeelde voortzetting, waarop Aangeenbrug direct in de tegenaanval ging. Beide spelers gingen vol op de koningsaanval. Op het hoogtepunt kon Aangeenbrug de dame van Krijger nemen, en stond Krijger op het punt met een promotie een nieuwe dame te halen. In een wirwar van varianten ging Krijger voor een mataanval, om zelf niet mat te gaan. Op het laatst was het enige redmiddel voor Aangeenbrug om eeuwig schaak te geven, en zodoende de remise veilig te stellen. Linda Greefhorst stond tegen Marco Vieveen weliswaar drie pionnen achter, maar zij had een open lijn naar zijn lang gerokeerde koning. Deze vleugel werd te kwetsbaar waarna Linda met twee torens en een dame mat kon geven.

Meer nieuws