Logo wereldregio.nl

Hoogte- en dieptepunten sportjaar 2008

Januari 5: Het jaar begint slecht voor ZSC’62. Trainer Rini Verwest stapt vanwege privé-redenen per direct op. 12: De volleybalsters van Forza lijden kostbaar verlies tegen MVC. De nederlaag vergroot niet bepaald de titelkansen in de promotieklasse. 18: Met haar partner Aranxta Rus heeft Lesley Kerkhove de eerste grote prijs van 2008 binnen. De Zierikzeese wint het dubbelspel van een internationaal jeugdtoernooi in Melbourne. 27: Tijdens het NK korte baan is Simon Edenburg de beste Zeeuw. De zwemmer uit Kerkwerve wint goud op de 100 meter schoolslag en brons op de dubbele afstand.

Februari 3: De tweede editie van het Winter Dikke Toren-toernooi is net als de eerste succesvol. René Schimmelpennink van het organiserende LTC Zierikzee wint de finale van het mannendubbel 5 en verliest het gemengd dubbel in dezelfde klasse. 10: Dimitri Schnitzler uit Kerkwerve wordt Zeeuws kartkampioen bij de senioren tot 75 kilogram. 16: Lesley Kerkhove voltooit een trilogie door voor de derde keer op rij tot beste sporter van Schouwen-Duiveland te worden verkozen. Het eerste jeugdteam van Scaldina is de beste sportploeg. 16: In een rechtstreekse confrontatie om de koppositie vernedert Duiveland op eigen veld Veere met 9-1.

Maart 1: De volleybalster van Forza slaan nog geen cruciale maar wel een belangrijke slag in de titelrace van de promotieklasse A. Directe concurrent Volley Zuid wordt in eigen huis met 3-1 verslagen. 15: Zes wedstrijden voor het einde van de competitie wordt SKNWK kampioen van de vierde klasse B. Na een seizoen keert het elftal terug in de derde klasse. 19: In een ongekend spannend slot kroont WIK tot kampioen van de eerste klasse in de Zierikzeese zaalvoetbalcompetitie. Stella Boys doet dat in de tweede klasse. 23: Een week na haar Nederlandse titel tot en met achttien jaar slaat Lesley Kerkhove wederom toe. Ze verovert met Richel Hogenkamp een internationale dubbeltitel in het Italiaanse Florence.

April 2: Mathijs Hage maakt bekend dat hij overstapt van zondag-derdeklasser Zierikzee naar de Bredase hoofdklasser Baronie. 12: DFS wordt kampioen in de vierde klasse B. Twee speeldagen voor het einde is het elftal niet meer te achterhalen door de enige concurrent De Noormannen. 12: Het kampioenschap van de Forza-vrouwen krijgt een grijs randje. Ondanks 3-2-verlies tegen MVC wordt de titel in de promotieklasse A veroverd. 22: Merijn de Vos, de handballer uit Zierikzee, maakt bekend dat hij overstapt van eerste divisionist Internos naar het Emmense E&O, uitkomend in de eredivisie. 26: Duiveland wordt kampioen en speelt na de zomer voor het eerst in haar bestaan in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal.

Mei 4: In een vriendschappelijke interland tegen China maakt Petra Dugardein haar debuut voor het Nederlands vrouwenelftal. Ze keept de hele tweede helft. 5: De wegen van All Ready en trainer Sjaak Joziasse scheiden plotseling. Vijf wedstrijden voor het einde van de veldcompetitie wordt het gebrek aan chemie als de reden opgegeven. 31: ZSC’62 benut de wedstrijd tegen Alliance om promotie naar de derde klasse te bewerkstelligen. In Scharendijke wordt het maar liefst 8-1.

Juni 7: Duiveland wordt de terechte winnaar van de WereldRegio Cup door DFS in de finale met 1-0 te verslaan. 7: Lesley Kerkhove verliest met Aranxta Rus de finale van het meisjesdubbel op Roland Garros. 7: Lisa Padmos uit Brouwershaven mist op 25/100 het podium op het NK turnen (eerste divisie instapklasse). 8: Zierikzee laat de herkansing op promotie tegen CHC liggen. Door een 4-1-nederlaag in Made blijft het elftal derdeklasser. 21: Twee ploegen D-junioren van Delta Sport plaatsen zich tijdens de gebiedsfinale voor de landelijke eindstrijd.

Juli 5: Cor Boot is getuige van het wereldrecord blindsimultaan dammen van Erno Prosman. De dammer uit Noordwelle verliest zijn partij. 13: De finale van het mannendubbel 3 is een waar klapstuk van het 25e Dikke Toren-toernooi. Het duo Camiel Folmer/Peter Godrie wint na ruim 2,5 uur van Johan van Urk/Harry de Wals met 4-6 7-6 7-5. 29: Zo’n achthonderd toeschouwers zien het Schouwse elftal met 2-6 verliezen van Excelsior. Gert-Jan Tierie en Benjamin Verwest maken de (fraaie) doelpunten.

Augustus 8: De Olympische Spelen in Peking zijn best Schouws getint: waterpoloster Alette Sijbring (geboren in Zierikzee), fysiotherapeut Jacqueline Stoel (geboren in Brouwershaven) en Peter Wiersum, stuurman van de Holland 8 wiens ouders in Zierikzee wonen, zijn in het Verre Oosten. 21: Alette Sijbring wint met het Nederlandse waterpoloteam goud. 31: The Ride for the Roses, een fietstoertocht voor de kankerbestrijding, komt over Schouwen-Duiveland. Het is een machtig mooi, massaal festijn dat velen ontroerd.

September 6: Het debuut van Duiveland in de tweede klasse mag er zijn: 2-4-winst bij Seolto. ZSC’62 wordt op de openingsdag in de derde klasse door Dauwendaele met 9-0 afgeslacht. 14: De D-junioren van Delta Sport veroveren een knappe zilveren medaille op de nationale D-spelen. Nog nooit behaalde de atletiekclub een dergelijk resultaat. 19: Op 46-jarige leeftijd overlijdt Kruin van Toledo, de enthousiaste en mensen inspirerende voorzitter van Schouwse Ruiters. 27: Marcel IJzenbrandt wordt verdienstelijk zestiende op het wereldkampioenschap kustvissen in Frankrijk.

Oktober 4: Opnieuw is Johnny Ravia de snelste Schouwse atleet tijdens de Kustmarathon. Zijn Zierikzeese plaatsgenote Janneke van der Linde doet dat bij vrouwen. 11: Het eerste lichtduel van Zierikzee eindigt in een overwinning. Zeelandia/Middelburg is met 2-1 het slachtoffer. 12: Tijdens de Nederlandse marathonkampioenschappen in Eindhoven komt Marlies Jongerius prima voor de dag. Ze verovert brons in een tijd van 2.47,50 uur.

November 1: Een historische dag voor Duiveland: in Bruinisse wordt Bruse Boys met 1-4 verslagen en tevens wordt de eerste periodetitel van de tweede klasse veroverd. 12. Merijn de Vos komt in het seizoen 2008/2009 niet meer in actie voor E&O. De oud-handballer van Delta Sport moet een schouderoperatie ondergaan. Ook tennisster Lesley Kerkhove moet even pas op de plaats doen: zij kampt met een onwillige knie. 30: Mathijs Hage boert prima bij Baronie. Met de Bredase ploeg staat de oud-Zierikzee-speler met ruime voorsprong bovenaan in de hoofdklasse B.

December 7: Oud-Zierikzeeënaar en ex-Delta Sport-atleet Ramses Bekkenk fietst voor de derde keer op rij als hardste over het strand tussen Noordwijk en Scheveningen. Tijdens deze Beach Challenge wordt oud-Olympisch kampioen Bart Brentjens derde. 13: Eindelijk scoort het vrouwenelftal van Bruse Boys een treffer. In haar twaalfde competitiewedstrijd wordt uit een strafschop de eer gered tegen Zaamslag. Het wordt overigens 1-12.