Schouwen-Duiveland wil climateproof worden

Algemeen

Schouwen-Duiveland wil als eerste Nederlandse gemeente ‘klimaatproof’ worden.

 In het gemeentehuis wordt alles op alles gezet om begin volgend jaar een plan van aanpak klaar te hebben. De zeespiegel stijgt en de klimaatsverandering zorgt ook voor korte hevige regens. Schouwen-Duiveland gaat samen met Rijkswaterstaat en de provincie nadenken over wat dat voor de gemeente betekent.

 [banner]

Schouwen-Duiveland heeft zich niet zonder reden aangemeld. De gemeente wordt omsloten door water en heeft nu al een leidende rol voor wat de inrichting van het buitengebied betreft. Beleidsambtenaar en planoloog O. Griffioen legt uit dat de gemeente graag ,,gebruik maakt van de energie die in het project buitengebied als is opgewekt.”

 

Wereldwijd zijn de deskundigen het erover eens, dat het klimaat gevolgen gaat krijgen voor de inrichting van het land. Tegelijkertijd zijn er nog vaak tegenstrijdige berichten. Wat gaat het water doen en op welke termijn is dat te verwachten?

 

Bij Rijkswaterstaat wordt daarover ook nagedacht. Er wordt met de gedachte gespeeld om de Grevelingen en de Oosterschelde aan te wijzen als zogenaamde overloopgebieden voor de grote rivieren in het land. Dat betekent dat er momenten kunnen zijn, dat het waterpeil fors zal stijgen. Daarbij opgeteld de natuurlijke veranderingen en de reden, waarom Schouwen-Duiveland ermee aan de slag gaat is duidelijk.

Meer nieuws