Kraaien en engerlingen bedreigen sportvelden

Algemeen

De gemeente overweegt kraaien te gaan afschieten, die momenteel een kaalslag plegen op de sportvelden op het eiland.

Momenteel is op 30 velden de aanwezigheid van de engerlingen waar te nemen. Op 9 velden hebben de kraaien het bespelen van het veld onmogelijk gemaakt, te weten:

  • Burgh-Haamstede (DFS): hoofd-, bij- en trainingsveld;
  • Scharendijke (ZSC): hoofd- en bijveld;
  • Zierikzee: 4e veld en trainingsveld;
  • Bruinisse: hoofd- en bijveld;
Het beestje zoekt de wortels van het veld op en de kraaien gaan vervolgens achter deze insekten aan. De ravage is groot en de gemeente heeft inmiddels een plan de campagne ontwikkeld.

Mogelijke oplossingen zijn te vinden in (tekst gemeente):

1.     Het bestrijden van de aanleiding (de Engerlingen);

       Het blijft een beetje dweilen met de kraan open en de kosten zijn aanzienlijk, namelijk per behandeling ca. € 1.150 per veld exclusief BTW. Een behandeling is daarnaast zeker geen garantie dat het probleem ook daadwerkelijk wordt verholpen.

 

2.     Het verjagen of bestrijden van de veroorzakers (Kraaien);

       Hoewel het een maatschappelijk zeer beladen onderwerp is, willen we toch onderzoeken of het mogelijk is om de veroorzakers weg te jagen of af te schieten.

 

3.     Het plaatselijk repareren van de grasmat (blokzoden leggen);

      Het blijft een pleister op de wond waarmee het leed ook nog niet eens wordt verholpen. De larven blijven aanwezig en kruipen uiteindelijk ook in de nieuwe zoden. Daarnaast veroorzaakt het leggen van blokzoden veel onregelmatigheden in het veld en wordt er veel kostbare inspanning geleverd. 

Meer nieuws