Onrust over veranderingen Kerkbode

Algemeen

Er is onrust rond de Kerkbode op Schouwen-Duiveland. Deze uitgave van de protestantse kerken op het eiland is in december van het vorige jaar ingrijpend veranderd.

 Niet alleen is de verschijningsfrequentie van eens per week naar veertiendaags gegaan, ook de inhoud is aangepast. Het zit D. Groenendijk van de Hervormde kerk in Zierikzee zo hoog, dat hij weigert de rekeningen te betalen.

 

De Kerkbode is een instituut op het eiland. Al zesentachtig jaar verschijnt deze onder de abonnees. Op dit moment telt de Kerkbode zo’n 1600 abonnees, maar een veelvoud aan lezers. De bode wordt namelijk veel samengelezen.

 

Onder aanvoering van ds. A. van der Ploeg uit Bruinisse (hij is de hoofdredacteur) is de bode veranderd. ,,Meer van deze tijd,” noemt de predikant het. Binnen de groep van predikanten, de zogenaamde Werkgemeenschap, is nagedacht over de uitgave. Dat heeft ertoe geleid, dat deze eens in de veertien dagen uit komt en in de zomer eens per drie weken. Ook is er meer informatie in het blad te vinden.

 

,,Het merendeel van de kerken is het er mee eens. We zijn dat nog eens nagegaan,” aldus Van der Ploeg. Wat hem betreft is de discussie nu gesloten ,,en houden we vast aan deze koers.” Er zijn kerken, die toch wekelijks willen communiceren met hun achterban en dat doen ze soms met een tussentijdse kerkbrief.

 

Maar Groenendijk, voorzitter van de hervormde gemeenten in Zierikzee, denkt daar heel anders over. Hij is boos over het feit, dat er weliswaar door de predikanten besluiten zijn genomen, maar dat  de kerkbesturen, die financieel verantwoordelijk zijn voor de Kerkbode hierin niet gekend zijn. Een reeks van brieven van de hand van Groenendijk is volgens eigen zeggen onbeantwoord gebleven. Groenendijk heeft het inmiddels hogerop gezocht, bij de Classis; het regionaal kerkbestuur.

 

,,Wij zijn verantwoordelijk en ik weiger de rekeningen nog te betalen. Ik wil eerst wel eens antwoord op onze vragen. Als ik nu betaal dan lijkt het alsof we instemmen met de veranderingen,” stelt Groenendijk. Volgens hem staan er drie kwartalen open voor een gezamenlijk bedrag van zevenduizend euro. Groenendijk zegt niet alleen te staan. ,,Er zijn meer kerkbesturen, voor mij is het nog niet afgelopen.We horen maar niets op onze vragen. Ik heb ds. Van der Ploeg nog nooit gesproken. Ik ben die man een beetje beu.”

 

Navraag leert, dat vooral het gebrek aan communicatie voor veel beroering zorgt. Dat gebrek aan communicatie heeft veel kwaad bloed gezet. Groenendijk beaamt dat. ,,Als blijkt dat iedereen het met de veranderingen eens is, dat moet het maar. Maar ik heb daar mijn sterke twijfels over.” De Kerkbode komt deze week voor de 3224e keer uit. Hoofdredacteur Van der Ploeg blijft van mening, dat de discussie gevoerd is.

 

Meer nieuws