Schaker Maaskant blijft ongeslagen

Algemeen

Na vijf ronden in de Zierikzeese schaakcompetitie heeft Jos Maaskant nog steeds geen partij verloren.

Dat dit niet komt omdat hij voorzichtig zou spelen liet hij op de schaakavond duidelijk zien. Na een opening waar hij positioneel goed uit kwam, offerde hij zijn witte loper om de vijandelijke koningsstelling open te breken. Het was een gokje, en in hoog tempo voerde hij de logische verdere zetten uit. Tegenstander Cees Bimmel verzonk in diep gepeins, en kwam met de enige goede zetten die hem nog overbleven. Om met een stuk achter niet te verliezen, bleef voor Maaskant niets anders over, dan met eeuwig schaak de veilige remisehaven op te zoeken. Later bleek, dat een wat rustiger voortzetting na het loperoffer waarschijnlijk wel tot winst geleid zou hebben.

Bas van de Graaf behield zijn honderd procent score door een snelle overwinning op Peter de Vrieze. Deze gaf al in de opening een loper weg, zodat de stukken van de koploper daarna vrij spel kregen. Herman Jukkenekke dwong al in de opening de koning van André Tillema naar een ongunstig veld, waardoor de zwarte stelling geblokkeerd werd. Met sterke zetten voerde de witspeler de druk op, en Tillema leek het tij niet meer te kunnen keren. Toen de stelling opende kreeg Tillema echter tegenkansen, en beiden werden met een half punt beloond. Dick Doeswijk slaagde erin de koning van Fokko Baakman in het midden te houden. De met zwart spelende Baakman maakte van de nood een deugd, en opende de aanval op de witte koningsstelling. Doeswijk die net bezig was met een gevaarlijke aanval op de andere vleugel, zag zich gedwongen de dames af te ruilen om zijn koning te redden. Daarmee was het gif uit de stelling, en de vrede werd getekend.

Pang Yuen opende sterk tegen Jan Verduyn den Boer. Zijn breed uitwaaierende aanval leek als een grote adelaar neer te strijken op de zwarte stelling. Verduyn den Boer kroop door het oog van de naald, en herstelde zich met een scherpe tegenaanval. Yuen hergroepeerde zijn stikken, en wist in het eindspel alsnog de buit binnen te halen.

Meer nieuws