En dit is 'm dan!

Algemeen

Terwijl de gemeenteraad in het diepste geheim een nieuwe burgemeester zoekt, hebben de lezers van WereldRegio zich inmiddels uitgesproken over de opvolger van J. Asselbergs. Op een weinig wetenschappelijke manier, maar wel uitermate transparant zijn de benodigde kwaliteiten van de nieuwe burgemeester vertaald in gelaatskenmerken. Dat levert bijgaande bestuurder op. Hij/zij heeft neus voor nieuws, knijpt soms oogje toe, schakelt hulp in als het nodig is en kletst honderuit. Veel lezers hebben deelgenomen aan de speurtocht naar een nieuwe burgemeester voor Schouwen-Duiveland. J. Asselbergs stopt er eind dit jaar mee. De gemeenteraad heeft een profielschets opgesteld. En zoals gebruikelijk zoekt de gemeenteraad een duizendpoot en een superman. Aan de  hand van karakter- en gelaatstrekken van min of meer bekende inwoners van  het eiland hebben de lezers hun eigen profiel samengeteld. Bijgaand de analyse.

neus De nieuwe man/vrouw heeft vooral een neus voor nieuws en nieuwtjes. Omroep Zeeland-journalist Ad Hagesteijn heeft duidelijk de voorkeur van de lezers. Heeft als politiek verslaggegever ook een neus voor politieke intriges en valkuilen. De culturele neus van Frans Meulenberg deed het ook  niet slecht maar wel minder. De lezers hebben nauwelijks behoefte aan de  recreatieneus van ondernemer Ed Troost uit Renesse. En de traditionele fok van Henk Blom (Endrik) doet het nog minder. Nee, vooral iemand met een  neus voor nieuws en politieke situaties.

ogen Een burgemeester ziet veel, heel veel. Maar wat de lezers betreft mag de  nieuwe man of vrouw best af en toe een oogje dichtknijpen. Zoals barkeeper  Robbert Roggeband van de Biet in Zierikzee. Ziet veel, maar houdt gepast zijn mond. Niet alles uitvergroten dus. Opvallend is de lage score van  politiechef Visser. Straalt gezag uit, maar dat hoeft die nieuwe burgemeester niet zozeer te hebben. Ook de ogen van wethouder Houtekamer (rechtvaardig) zijn niet nodig. De ondernemersblik van Zeelandia-man P. Schotte daarentegen deed het goed in het onderzoek. Maar net iets minder dan de kijkers van Roggeband.

oren De nieuwe raadsvoorzitter wordt niet gekozen op zijn gevoel bij de natuur. Heeft geen oren naar natuur, zoals Jan Midavaine. Nee, duidelijk is dat  Hans Jonker het wint. Deze ondernemer verkoopt gehoortoestellen. Met  andere woorden: de nieuwe burgemeester hoeft niet alles zelf te kunnen, maar moet de juiste mensen om zich heen verzamelen. Raadslid Hoeijmakers  (doof voor de mening van anderen) scoort ook laag. Nee duidelijk: de  nieuwe man of vrouw moet weten welke mensen hij als hulpmiddel gaat inzetten voor een beter Schouwen-Duiveland.

mond Ook bij de mond is het wederom niet een groot recreatieondernemer (Leo van  Vliet) die wint. Nee, de kleine bloemist Henk Padmos heeft gewonnen. Zijn  mond staat nooit stil en dat lijkt de lezers een aardige eigenschap voor de nieuwe eerste burger. Of er altijd wijsheid uitkomt is de vraag, maar  gezellig en vriendelijk is de mond van Padmos wel. Spreekt overigens de  taal van het eiland. Trainer Adrie Koster doet het oog niet slecht in deze  rubriek. In tegenstelling tot Dic Oostdam (Golf Haamstede en Havendagen  Zierikzee). Slechts enkele deelnemers aan het panel (Oostdam zelf?) hebben  voor hem gekozen.

Hoofd Johan Goemans levert het hoofd van de nieuwe burgemeester. Zeeuws, nuchter  en op zijn tijd tegendraads. Afwachtend, de kat uit de boom kijkend, maar  op de juiste momenten slaat hij toe. Jaap Geleijnse uit Zierikzee blijft met vergelijkbare eigenschappen net achter Goemans steken. Ondernemer J.  Bijdevaate  deed het niet slecht. Opvallend is dat het cultureel  filosofische hoofd van Peter Slager (Blof) niet scoort. Te abstract, te weinig concreet, te zweverig. Jammer Peter, dan nog maar een nieuwe CD  maken.

Meer nieuws