Laatste kans voor nieuwe burgemeester

Algemeen

Belangstellenden voor de functie van burgemeester van Schouwen-Duiveland hebben nog een paar dagen de tijd hun brief op de bus te doen naar Commissaris van de Koningin Karla Peijs. Volgende week sluit de termijn. Burgemeester J. Asselbergs legt eind dit jaar zijn functie neer. Asselbergs is half jaren tachtig naar de toenmalige gemeente Zierikzee gekomen. Nadat de zes gemeenten op het eiland werden samengevoegd op 1 januari 1997 werd Asselbergs de eerste burger van de nieuwe gemeente. De andere vijf burgemeester op het eiland stopten ermee of probeerden elders aan de slag te komen; vaak in tijdelijke functies. Schouwen-Duiveland is met haar bijna 35.000 inwoners een aantrekkelijke middelgrote gemeente in Nederland. Een burgemeester verdient er ruim 7100 euro bruto plus een onkostenvergoeding.

Asselbergs heeft het met name de laatste paar jaar niet gemakkelijk gehad. Bestuurlijk was het erg rommelig met het opstappen van wethouders na Nobelgate. Maar ingrijpender was zijn ziekte, die hem lange tijd uit roulatie nam. En daarnaast werd hij vorig jaar extreem beveiligd na dreigementen door een teleurgestelde horeca-ondernemer. Asselbergs sliep enkele maanden op een geheime plaats en had 24 uur per dag veiligheidsmensen om hem heen. Nu hij bijna 63 jaar is, legt houdt hij het voor gezien.

Landelijk is een poging ondernomen om te komen tot een gekozen burgemeester, maar dat idee is gesneuveld. Dus denkt een gemeenteraad na over een profiel. Dat is gebeurd, De nieuwe burgemeester moet vooral een bruggenbouwer zijn. Uiteindelijk draagt Commissaris van de Koningin Karla Peijs een kandidaat voor bij de minister van Binnenlandse Zaken. Zij vraagt de koningin een handtekening te zetten onder de benoeming. Dat proces voltrekt zich in volledige beslotenheid. Kandidaten worden niet graag genoemd. Ook is onduidelijk of de politieke kleur van een burgemeester interessant is voor de Commissaris van de Koningin. Asselbergs, die zelf denkt dat de politieke kleur geen rol meer speelt, is een VVD-er. Op dit moment is de Partij van de Arbeid de grootste partij en zou dus voor een burgemeester in aanmerking komen. Alleen R. Lievense van Leefbaar Schouwen-Duiveland heeft zich publiekelijk ooit uitgelaten wel iets voor de functie te voelen. Hij is echter geen serieuze kandidaat.

Meer nieuws