Halve marathon in afwisselend landschap

Algemeen

Lopen op de Kop van Schouwen, een uitgestrekt en afwisselend duinlandschap is al een belevenis op zich.

Zaterdag 30 augustus is dit weer mogelijk. Het bos van Westenschouwen vormt dan namelijk het decor voor de jaarlijkse halve marathon, de 22e editie, en wordt georganiseerd door atletiekvereniging Delta Sport. Met nog ruim zes weken te gaan, voordat het startschot voor de Zeeuwse Kustmarathon klinkt in de dorpskern van Burgh neemt het aantal inschrijvingen voor de  halve marathon op de Kop van Schouwen gestaag toe. Deze loodzware wedstrijd zien veel lopers toch als een testcase voor de grootse Zeeuwse uitdaging op 4 oktober en behoort dus op de agenda te staan.

[banner]

Ondanks de concurrentie van de andere halve marathon, de Kustloop die twee weken later in Vrouwenpolder op het programma staat en wordt gezien als tweede voorbereiding op de Zeeuwse Kustmarathon, zal het de meest fervente lopers er niet van weerhouden om naar de fraaie bossen op de kop van Schouwen af te reizen. Bijkomend voordeel is dat de Halve Marathon van Westenschouwen geen deelnemerslimiet kent en er nog gewoon ingeschreven kan worden. 

Vorig jaar was de toeloop voor de wedstrijd/prestatieloop door de bossen op de kop van Schouwen zo groot (381 deelnemers) dat de start een kwartier uitgesteld diende te worden. Velen hadden het toen zwaar door de hitte en het lastige parkoers. Dertig deelnemers haalden de eindstreep niet en slechts een enkeling kon een persoonlijke recordtijd in de boeken bijschrijven.

Dit jaar zullen de weersomstandigheden waarschijnlijk gunstiger zijn. Het parkoers blijft echter het zelfde, autovrij met glooiende fiets- en wandelpaden maar zoals gezegd lastig. Het parkoers is bijna geheel verhard. Echter het venijn zit in de lus om het station van waterbedrijf Evides aan de Adriaan van de Weijdeweg. Hier zijn de wandelpaden niet verhard.

Het mulle zand aldaar deed vorig jaar Wim Padmos, de 42-jarige atleet uit Rockanje de das om. Hij debuteerde toen in Westenschouwen op deze klassieke afstand van 21,1 kilometer, lag na tien kilometer iets onder het parkoersrecord, na vijftien kilometer ongeveer gelijk en werd in de slotfase net te veel geremd door het mulle zand. Uiteindelijk bleek hij negen seconden te langzaam om de premie te pakken voor het verbeteren van het parkoersrecord uit 1999 van Niels Koole (1.11,56 uur).

Wim Padmos zal dit jaar weer een poging wagen om het record uit de boeken te lopen en ziet de  Halve Marathon  van Westenschouwen als een goede aanloop naar de Kustmarathon.

Naast Wim Padmos hoopt de organisatie op de komst van Christiaan van Beusichem, de voormalige voetballer, die furore maakt in de weg atletiek en de Bombokaalloop, de 4e wedstrijd in het PZC circuit won in een sinds jaren niet meer gelopen tijd.

Bij de vrouwen staat het parkoersrecord op naam van Marlies Kort en stamt uit 2002 in een tijd van 1.20,14 uur Wie zich niet wil wagen aan de halve marathon kan mee doen aan een van de twee prestatielopen over zes of elf kilometer.

Meer nieuws