Gemeente wil op 1 januari huurverhoging dorpshuizen

Algemeen

Wie het niet voor elkaar krijgt, mag bij gemeente aankloppen Het gebruik van de dorpshuizen wordt op 1 januari 2009 fors duurder. De gemeente wil, dat de dorpshuizen vanaf dat moment een huurprijs van gemiddeld 25 euro per vierkante meter gaan rekenen. Dat is tien euro meer dan nu het geval is. Alleen als dorpshuizen erin slagen meer huurders te vinden kan de verhoging beperkt blijven. Als een dorpshuis het niet kan opbrengen, wordt met de gemeente naar een oplossing gezocht.

Dat hebben de dorpshuizen te horen gekregen in een brief, die ze van de gemeente hebben ontvangen. De dorpshuizen zijn vorig jaar overgegaan in handen van woningbouwvereniging Zeeuwland. Die wil 200.000 euro extra aan huur hebben van de gemeente. Het geld moet worden opgebracht door de gebruikers.

Tot voor kort was de gemeente voornemens pas een verhoging door te voeren na de zogenaamde harmonisatie van de dorpshuizen. Op dit moment hebben ze allemaal een eigen systeem van bedrijfsvoering. Huren variëren, schoonmaakkosten zijn anders, arbeidsovereenkomsten met beheerders wijken af, enzovoort. Hierdoor was het tot op heden niet mogelijk alle dorpshuizen een zelfde verhoging door te berekenen.

Toch kiest de gemeente ervoor dat nu wel te doen. Met aanvullende maatregelen kunnen de dorpshuizen de schade beperken. Bijvoorbeeld door met elkaar inkopen te doen, activiteiten te organiseren om meer mensen naar de dorpshuizen te halen en samen op zoek te gaan naar nieuwe inkomsten.

En daarmee lijkt de angel voor de gemeente uit het project. Want tot op heden lukte het de gemeente niet een uniform systeem te bedenken voor de huurverhoging. De gemeenteraad heeft bij de verkoop van de dorpshuizen 500.000 euro gereserveerd voor de zogenaamde huurgewenning. Dat geld wordt ingezet om dorpshuizen bij te staan. Het is onduidelijk wat er nog van dat bedrag over is. De gemeente heeft het deels besteed aan andere projecten.

De gemeente schrijft aan de dorpshuisbesturen, dat ze voor 1 oktober met een voorstel komt om alle huren gelijk aan te passen. Het is nog onduidelijk hoeveel hoger de huur gaat worden. Zoals gesteld moet een efficiëntere manier van werken ook een deel van de twee ton binnen halen. Bij de dorpshuizen bestaat grote angst dat het binnen halen van nieuwe mensen erg lastig gaat worden.

Meer nieuws