Driekwart geënquêteerden wil thuis kunnen bevallen

Algemeen

Verloskundigepraktijk Lena in Zierikzee heeft haar enquête over het thuisbevallen op Schouwen-Duiveland afgerond. Vijfenzeventig procent van de geënquêteerden geeft er voorkeur aan om thuis of in het ziekenhuis in Zierikzee te bevallen. Tweeentwintig procent speelt op zeker en wil sowieso naar een ziekenhuis.

Ondanks lage respons toch actie richting ziekenhuis.

Lena is vorig jaar begonnen met de enquête, nadat de verloskundigen Sanne Meerdink en Lous Ten Rouwelaar tevergeefs aanklopten bij het ziekenhuis in Goes. Het tweetal wil graag, dat er weer thuisbevallingen op Schouwen-Duiveland gedaan kunnen worden.

Maar het Oosterscheldeziekenhuis ziet dat niet zitten. Directeur H. Simons ziet liever, dat alle vrouwen bij hem in het ziekenhuis bevallen om complicaties bij de geboorte goed te kunnen opvangen. De huisartsen op het eiland zijn ook al lang gestopt met de bevallingen te begeleiden.

Meerdink en Ten Rouwelaar vinden dat onzin. De meeste bevallingen verlopen probleemloos en kunnen thuis plaatsvinden. Of bijvoorbeeld in het ziekenhuis in Zierikzee. Daar zou een kamer beschikbaar zijn. Simons hield het tweetal voor maar eens een onderzoek te doen de behoefte op het eiland.

De deelname aan de enquête is laag. Slechts 64 vrouwen (waarvan er 47 al zwanger waren en de rest had een kinderwens) vulden de enquête in. Sanne Meerdink: ,,Het is niet zoveel, maar ik had er ook geen honderden verwacht hoor. Het interesseert vooral mensen, die met een zwangerschap van doen hebben.”

Lous Ten Rouwelaar:,,We denken, dat het goed zou zijn als mensen hun eerste bevalling in het ziekenhuis laten plaatsvinden. Als die zonder complicaties verloopt, dan is een tweede of derde bevalling vrijwel nooit een probleem.”

Ondanks de lage respons is het tweetal van plan toch naar Goes af te reizen en de resultaten voor te leggen aan Simons, die momenteel op vakantie is. Het kost volgens hen weinig om een verloskamer in te richten in Zierikzee en veel mensen zijn er blij mee. Mocht het in Zierikzee niet goed gaan, dan kan alsnog naar Goes gereden worden.

Meer nieuws