‘Rookverbod voor cafés erger dan voor restaurants’

Algemeen

Bezoekers accepteren nieuwe wet zonder problemen

Het wil nog wel eens gebeuren dat mensen per ongeluk met een sigaret een café binnenstappen. Wat volgt, is een verontschuldiging en twee tellen later staan ze weer buiten. Een rondje langs enkele eilandelijke horecagelegenheden, anderhalve week na het ingaan van het rookverbod, leert dat er (nog) weinig onvertogen woorden zijn gevallen. Bovendien spelen ondernemers er op verschillende manieren op in: ‘I’m smoking outside, be back soon’.De horeca-ondernemers kunnen zo kort na het ingaan van het rookverbod niet precies inschatten hoe de gevolgen op langer termijn uitpakken. Immers, normaal gesproken is het in de maanden juli, augustus en september redelijk tot goed terrasweer. En wat is er dan heerlijker dan buiten op het terras met een drankje een peukje te roken? Toch merken de cafés wel dat het rookverbod is ingegaan. Emiel Huyer van eetcafé ’t Centrum aan het Havenplein in Zierikzee: ,,Ik merk ’s avonds wel dat mensen wat eerder weg zijn en dat ik wat vroeger klaar ben. Ook komt het voor dat de mensen die nog binnen zitten ook naar buiten gaan omdat het daar gezelliger is. Het is een verplaatsing van.” Over het algemeen verwacht Huyer dat het er niet beter op wordt. ,,Mensen gaan niet meer stappen of drinken. Ik denk dat ze gericht uitgaan.” En wat de omzet betreft, zegt hij: ,,Bij een paar dagen slecht weer, zou het kunnen gaan schelen”.H. Uitterhoeve van Tapperij ’t Sloepje aan de Zierikzeese Melkmarkt vindt het nog te vroeg is om een conclusie te trekken. ,,Maar dat het omzet gaat schelen, is een ding wat zeker is”, is hij duidelijk in zijn commentaar. Niettemin heeft Uitterhoeve wel zijn maatregelen genomen om de rokers te vriend houden. Een afgesloten bovenverdieping biedt sinds 1 juli een onderkomen aan de rokers.Café-restaurant Storm aan de Bruse Nieuwstraat heeft een originele oplossing voor de rokers. De oude stuurhut van de pont over ’t Zijpe is uit de haven van Antwerpen gehaald. Opgeknapt en al kon de stuurhut vorige week dinsdag in gebruik worden genomen. ,,Het is een beetje nostalgie”, aldus eigenaar Stoffel van den Berg. Bovendien snijdt het mes bij Storm aan twee kanten. ,,De stuurhut is terug in Bruinisse en de rokers hebben hun ruimte. En er wordt goed gebruik van gemaakt, voornamelijk door de eters die een sigaretje tussendoor roken en de bargasten. Zo blijven de mensen ook hier voor hun toetje. Anders gaan ze naar huis.”Net als bij Storm heeft café de Vlinder een rookhol - op de plaats waar eerst een biljarttafel stond - binnen het bestaande pand aan de Nieuwe Bogerdstraat in Zierikzee gecreëerd. De afgesloten ruimte van vier bij vier meter wordt door de rokers als zeer positief ervaren. Gelijk aan Storm kunnen de rokers vanuit de aparte rookgelegenheid de andere gasten van De Vlinder zien en andersom kijken de niet-rokers tegen de wel-rokers aan. Omdat Sam van Eenige, uitbater van De Vlinder, geen terras heeft, moest hij wel iets creëren voor de rokende bezoekers. ,,Ik heb het niet alleen voor mezelf en voor de klanten gedaan, maar ook voor de buren. Ze worden er natuurlijk niet vrolijk van wanneer er na tien, elf uur ’s avonds mensen op straat staan.” Net als ‘t Sloepje-collega Uitterhoeve denkt Van Eenige dat het in de nabije toekomst omzet gaat schelen.,,Ik denk dat het rookverbod voor cafés erger is dan voor restaurants”, zegt Daisy Dankert van De Proeverij. Toch heeft het Zierikzeese restaurant aan het Kraanplein een voorziening voor de rokende gasten getroffen. In de achtertuin van het pand is een partytent opgesteld. Daar kunnen gasten met hun drankje tussen de gangen door hun saffie roken. Maar storm liep het daar het eerste rookvrije weekeinde niet. ,,We hebben drie tafels met rokers gehad”, aldus Dankert.,,De mensen houden zich netjes aan de regels”, meldt Brian Winkel van The Green Parrot aan de Oude Moolweg in Renesse. ,,Er heeft nog niemand geprobeerd binnen te roken. Wanneer ze klaar zijn met eten gaan ze even naar buiten en komen dan weer naar binnen. Voor ons is het een voordeel dat we een terras hebben en in de zomer is het het drukst.”De overgang van wel naar niet roken is bij grand café Helder in het centrum van Renesse soepel verlopen. Mede-eigenaar René Oudesluijs: ,,Ik heb er niemand op hoeven wijze dat ze binnen niet mogen roken. Mensen zoeken sneller het terras op en ik heb wat heaters laten neerzetten. Mensen passen zich automatisch aan en maken er geen problemen van. De meesten zijn ook goed geïnformeerd door de overheid”. Een alternatief, zo weet Oudesluijs, zijn buitenbarretjes met een overkapping. ,,Dat is een landelijke trend en daar kun je mensen ook een drankje aanbieden.”Voor het personeel en de gasten van Café De Gekroonde Suikerbiet aan de Nieuwe Haven in Zierikzee was het even wennen. Maar het is sportief opgepakt, laat eigenaar Robbert Roggeband weten. Met wat ludieke dingen is De Biet het rookloze tijdperk in het pand ingegaan. Zo liggen er binnen bierviltjes met de tekst ‘‘I’m smoking outside, be back soon’. Buiten staat de peukbeuk: hierin kunnen rokers hun peuk doven. ,,We hebben geen aanpassingen gedaan. Het is buiten roken. Klaar”, vertelt Roggeband. Wat het rookverbod voor de omzet betekent, moet in de winter blijken. ,,Ik hoop wel dat De Biet meer is dan alleen binnen een sigaret mogen roken. Een café is ook een sociaal gebeuren. Van de andere kant vind ik het wel jammer. Roken in een café hoort erbij. Ik heb de stille hoop dat het voor cafés versoepeld wordt.”

Meer nieuws