Zierikzeesche Courant nu ook digitaal

Algemeen

Na de Zierikzeesche Nieuwsbode (van 1844 tot 1998) is nu ook de Zierikzeesche Courant digitaal beschikbaar via Krantenbank Zeeland (www.krantenbankzeeland.nl) en via www.schouwen-duiveland.nl.

Deze krantenbank is een gezamenlijk initiatief van de Zeeuwse bibliotheek en de gemeentelijke archiefdiensten (Gemeentearchief/zoeken in de collectie) en is begin dit jaar in gebruik genomen tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis in Zierikzee.

De Zierikzeesche Courant verscheen vanaf 1797 en was daarmee de oudere concurrent van de Nieuwsbode. Begin dit jaar is in het gemeentehuis in Zierikzee de krantenbank Zeeland in gebruik genomen. Vanaf dat moment is de Zierikzeesche Nieuwsbode digitaal te bekijken.

[banner]

De Zierikzeesche Courant was vooral de krant van de gezeten burgerij en nog lang was de toonzetting conservatief. Het blad bevatte de officiële bekendmakingen van het gemeentebestuur van Zierikzee. Uiteindelijk moest de Courant terrein prijs geven aan de Nieuwsbode. Het laatste nummer van de Zierikzeesche Courant verscheen op zaterdag 1 juni 1889. Het blad werd opgenomen in de Nieuwsbode en als gevolg daarvan kreeg de uitgever, Hedde Lakenman, ook de oude jaargangen in zijn bezit. Die liet hij opstoken in de Zierikzeese gasfabriek. Gelukkig bezat ook de gemeente Zierikzee een nagenoeg complete reeks. Die is gebruikt voor de digitalisering. Daarmee is de gehele krant doorzoekbaar gemaakt. Deze en andere nieuwsbladen geven een gevarieerd beeld van bijna een eeuw pers in Zierikzee.

Meer nieuws