Promotiedag viskwekerij druk bezocht door horeca

Algemeen

Invangtechnieken, een haring met uitjes, mosselzaad, een wijntje met een hapje, hangcultuur, een mosselkroket en bouwtekeningen. Bouwtekeningen? Viskwekerij Neeltje Jans haalt niet alleen uit het water een mooi produkt.

Hetzelfde produkt, de mossel dus, verdient ook een mooie verwerkingsplaats. Volgens Simon Schot van het mosselverwerkingsbedrijf staat er binnen nu en anderhalf een nieuw gebouw, iets noordelijker dan het huidige onderkomen.

Je kunt gerust stellen dat Viskwekerij Neeltje Jans grootse bouwplannen heeft, zo bleek dinsdagmiddag bij de opening van het mosselseizoen. Het huidige bedrijf telt tweehonderd vierkante meter. Deze oppervlakte valt in het niet bij de nieuwbouw, die bijna duizend vierkante meter omvat. Schot: ,,We worden vier à vijf keer zo groot”. Het worden twee verdiepingen en dat is makkelijker werken, oordeelt Schot. ,,Bovendien groeit de omzet elk jaar gestaag.” In het nieuwe gebouw komen meer machines te staan waardoor de medewerkers vaker op normale werktijden kunnen werken.

Bij de opening van het mosselseizoen werd er even niet gewerkt, maar liet Viskwekerij Neeltje Jans zien wat ze allemaal in huis heeft. Behoorlijk wat mensen uit de horeca, waarvan een flink deel uit Zeeuws-Vlaamse grensstreek, waren op de promotiedag vlakbij de Oosterscheldekering afgekomen. Naast de al genoemde bouwplannen, een vroege alcoholische versnapering en een droogje konden de gasten zich vooral laten bijpraten over het wel en wee van de mossel. Eén mosselkotter voer ver op de Oosterschelde waar de bootvaarders werden bijgepraat over de nieuwste techniek van de mosselzaadvangst. Een andere kotter bleef veel dichter bij huis en bracht de gasten mee naar de hangcultuur. Daar duizelde het ze van allerlei getallen.

Een poging wat helderheid te brengen. De hangcultuur van Neeltje Jans zijn verdeeld in vier vakken met in totaal zo’n vijftig lijnen van bijna driehonderd meter lang. Aan elke lijn hangen - je kunt het je bijna niet voorstellen - zo’n vijftigduizend kilo kleine en grote mosselen. Ongeveer de helft van die vijftig lijnen wordt dit jaar in de markt gebracht. Het andere deel is bestemd voor de verkoop en consumptie van 2009.

Door de klanten mee te nemen op de kotters naar de Oosterschelde weten ze precies waar de mosselen vandaan komen en wat er mee gebeurt vanaf het moment dat ze uit het water worden gehaald tot en met het afleveren bij de klanten. Daarom is de viskwekerij momenteel bezig met een certificering van de hangcultuurmosselen. Volgens planning wordt de certificering in 2009 doorgevoerd.

Meer nieuws