Mooie Schouwse inbreng bij winst Zeeuws elftal

Het Zeeuws voetbalelftal heeft donderdagavond in Zierikzee Sparta met 4-3 verslagen, met dank aan Schouwse inbreng. De zege op de Rotterdamse eredivisionist was de eerste sinds de 'heroprichting' van het Zeeuwse keurkorps in 2006. Ook toen was Sparta de opponent, maar toen bleef de huidige ploeg van trainer Foeke Booy wel aan de goede kant (1-3) van de score. Mathijs Hage was een van de eersten om de overwinning van het Zeeuws elftal op Sparta in zijn juiste perspectief te zijn. ,,Sparta had er geen zin in. Die willen ook op vakantie.'' Zierikzee-collega Benjamin Verwest vond het treffen op sportpark Den Hogen Blok 'hartstikke mooi' om mee te maken. ,,Zeker als je wint." En Bruenaar Corne Schilperoort had ondanks een pijnlijke lies genoten van de ontmoeting tussen de Zeeuwse amateurs en de Rotterdamse profs. ,,Er zit nu wel een pijnlijke bobbel op. Eigenlijk had ik niet moeten spelen." Desalniettemin liet Schilperoort de wedstrijd niet aan zich voorbij gaan en mocht in de eerste helft in de basis beginnen. Net als Verwest, Hage en Ronald Zwager. Met meer dan eenderde eilandelijke voetballers bij de eerste elf van de Zeeuwse ploeg waren de ruim zeshonderd toeschouwers zeker niet voor niets naar Zierikzee gekomen. Dankzij de Duiveland-spits kwam het Zeeuws elftal op voorsprong. Zwager passte op Regilio Pinas waarna de puntspeler van Kloetinge de score openbrak.

Sparta antwoordde heel snel door een treffer van oud-Ajacied Nourdin Boukhari. Dezelfde speler zette Sparta na achttien minuten dankzij een makkelijk door scheidsrechter Dick Jol gegeven strafschop op 1-2. Na de voorsprong drong de eredivisieploeg niet echt aan en kwam het Zeeuws elftal wat beter in de wedstrijd. En dankzij Hage kwam het team zelfs goed in de wedstrijd. De Zierikzeeenaar nam de bal na een pass van Pinas ter hoogte van de achterlijn aan. In eerste instantie wilde hij meteen op de goal van doelman Cor Varkevisser schieten, maar bedacht zich. Met wat kapbewegingen stuurde hij twee verdedigers het bos om vervolgens Varkevisser te verschalken met een bal door de benen: 2-2. Omdat Hage net als Verwest komende zondag met Zierikzee in de nacompetitie moet aantreden, mochten ze maar een helft spelen. Ook Schilperoort en Zwager werden tijdens de pauze gewisseld. Was het dan over met de Schouwse inbreng? Nee, want Hoek-goalie Joan van Belzen maakte plaats voor de Zierikzeese doelman van Kloetinge, Jaco van der Schee. De keeper liet tegen Sparta meerdere malen zien dat hij in de Zuid-Bevelandse plaats de onbetwiste nummer een is en misschien nog wel meer in zijn mars heeft. Met enkele fraaie reddingen behoedde hij het Zeeuws elftal ervoor dat Sparta terug in de wedstrijd kon komen. Slechts op de inzet van Erik Falkenburg, diep in de tweede helft bij een 4-2-voorsprong, bleef Van der Schee het antwoord schuldig.

Zeeuws elftal-Sparta 4-3 (2-2) - 6. Regilio Pinas 1-0, 8. Nourdin Boukhari 1-1, 18. Nourdin Boukhari 1-2 (penalty), 25. Mathijs Hage 2-2, 46. Peter de Jong 3-2 (penalty) 4-2, 56. Ferry Alfons 4-2 (penalty), 86. Erik Falkenburg 4-3. Scheidsrechter: Dick Jol, grensrechters: Jacob van den Berge en Jan Pleune, toeschouwers: 625.