Europa Kinderhulp naarstig op zoek naar gastgezinnen

Algemeen

Op Schouwen-Duiveland jaarlijks vijfentwintig kansarme jongeren op vakantie Het wordt voor Europa Kinderhulp steeds lastiger om gastgezinnen te vinden. Het dertigjarig feestje van de club maakt plaats voor een actieve wervingscampagne. Margo Lemsom uit Kerkwerve en Conny van de Velde uit Schuddebeurs maken zich zorgen. Samen met Marijke Clarijs spannen zij zich in voor al die kinderen, die smachten naar een vakantie in deze provincie. Maar het wordt steeds lastiger en de kans dat de kinderen die broodnodige vakantie in Zeeland of Schouwen-Duiveland aan hun neus voorbij zien, gaan wordt steeds groter.

Margo en Conny vertellen vol enthousiasme over Europa Kinderhulp, waarvoor ze actief zijn. Margo: ,,Het gaat niet alleen om een vakantie. We hebben het hier over kinderen uit kansarme gezinnen. In Nederland en vaak ook uit Frankrijk. In de drie weken dat ze hier zijn komen ze tot rust. Maar ze ervaren ook hoe het is om in een gewoon gezin te leven. Hoe leuk het is om samen pannenkoeken te bakken of een strandwandeling te maken.”

De kinderen, die naar Nederland gehaald worden (maar ook kansarme kinderen uit Nederland zelf) groeien vaak in armoede op en komen niet zelden uit gebroken gezinnen. In de Franse krottenwijken, die Conny zelf bezocht heeft, is er vaak geen kans op buiten te spelen. Het is er niet veilig. ,,In die gezinnen staat vaak een grote televisie, waar ze de hele dag voor zitten. ,,Ik ben er geweest. Straten met alleen maar beton en een kamer met een klein keukentje. Je zag er nergens speelgoed.” En Margo: ,,Maar wel vaak een foto van het gastgezin op de schouw.”

Maar ook in Nederland zijn veel probleemgezinnen. Kinderen voor een periode van twee tot drie weken uit die omgeving halen is het doel. Margo: ,,Maar het gaat verder. De kinderen ervaren een andere omgeving en leren daarvan . Daar wordt onderzoek naar gedaan en het werkt. Hoe kun je van een kind verlangen, dat het later zelf een gezin heeft als ze nooit iets hebben meegekregen van structuur. Daar dragen deze vakanties ook toe bij.”

Maar ouders in Nederland vinden het met dubbele banen en drukke vakanties steeds lastiger om zich aan te melden. De kinderen in Frankrijk weten dat niet. Soms is de planning, dat er tien kinderen worden opgehaald, maar dat er nog eens zo’n zelfde club staat te wachten. Door het nodige regelwerk, lukt het uiteindelijk wel die kinderen ook mee te nemen. Maar het houdt een keer op. Het moment, dat de kinderen met hun vakantietas terug naar huis moeten, nadert met rasse schreden.

,,We proberen een passend gastgezin te vinden voor de kinderen. En als het werkt, zie je vaak dat die kinderen jaarlijks bij het gezin terugkomen,” legt Margo uit. Samen met Conny heeft ze zelf ook veel ervaring met het gastouderschap. Zo heeft Conny al vier jaar de Franse Bryan Berthet op bezoek. Maar of hij dit jaar weer komt is de vraag. Elk jaar is dat een verrassing.

Ouders met belangstelling voor een vakantiebezoeker komen al vrij snel in aanmerking. Nadat ze zich hebben aangemeld krijgen ze informatie. Dat gaan ze verder nadenken over het bezoek. Een verklaring omtrent goed gedrag van de gemeente is wel nodig. Die moet voorkomen, dat er zich mensen aanmelden met een zedendelict op hun naam. Volgens het tweetal komt het zelden voor, dat ouders geen kind toegewezen krijgen. ,,ik heb wel eens een mevrouw gehad, die twee kinderen wilde opnemen. Al snel bleek, dat haar man pas overleden was en ze nog volop in het rouwproces zat. Dan legt je uit, dat het moment niet geschikt is. Een jaartje later misschien weer wel,” legt Margo uit.

Europa Kinderhulp richt zich op kinderen van 5 tot en met 12 jaar, met een uitloop naar zestien jaar. Volgens het tweetal is het vooral leuk en leerzaam om de kinderen op te nemen. En afscheid nemen dan? Conny: ,,De kinderen hebben het naar hun zin maar na drie weken willen ze graag weer naar huis. Dus dat valt mee.” En Margo:,,en ook voor de gastgezinnen is het goed. Iedereen krijgt weer ze eigen plaats en het geeft veel voldoening. En tegenwoordig met internet: mijn kinderen mailen wel met ze hoor.”

Voor de provincie Zeeland worden kinderen uitgenodigd uit heel Nederland (vaak kindertehuizen) van 21 juli tot 8 augustus. Verder Franse kinderen van 6 juli tot 24 julie, Engelsen van 28 juli tot 15 augustus, Duitse kinderen van 21 juli tot 6 augsutsus en kinderen uit Parijs ten slotte van 19 juli tot 9 augustus.

Meer nieuws