Jubilerende Zierikzeese bakker Wilfred Droppers landelijk actief binnen bakkersbranche

Algemeen

,,Dreigende voedselschaarste kan nog bestreden worden” Wereldwijd rinkelen de alarmbellen over de dreigende voedseltekorten. Niet zonder reden, want de wereldbevolking groeit explosief en de welvaart in met name China neemt met een duizelingwekkende snelheid toe. En alle monden moeten worden gevoed. Wilfred Droppers van de Stadsbakkerij in Zierikzee bevestigt dat er binnen zijn NBOV, de Nederlandse Bakkers Ondernemers Vereniging, ook over gesproken wordt. Maar hij maakt zich nog niet zoveel zorgen.

Toch is hij de eerste die toegeeft dat schaarste van bakkerijgrondstoffen prijsverhogend werkt. ,,Ik denk, dat we dat de afgelopen paar jaar hebben gemerkt. De prijzen zijn met acht tot tien procent gestegen en die hebben we moeten doorvoeren.” Elke week krijgt Droppers de prijzen door van zijn leveranciers. Maar niet alle verhogingen zijn één op één door te berekenen aan de consument.

De tijd dat de meelleverancier zich op een biedende markt begaf is al voorbij. De vraag is inmiddels groter dan de levercapaciteit. En dat doet iets met de prijs. Hetzelfde geldt voor de zuivel. Binnen de muren van bakkerijgrondstoffenfabrikant Zeelandia in Zierikzee staat deze ontwikkeling hoog op de agenda. Directeur Krist liet enige maanden geleden in deze krant al weten dat het zoeken naar vervangende grondstoffen veel aandacht heeft.

En Droppers, die momenteel het tienjarig bestaan van de Stadsbakkerij viert, levert ook zijn aandeel. Hij is algemeen bestuurslid van de NBOV. ,,Maar ik zie ook mogelijkheden. In Zeeland haalt de boer nog 10 ton tarwe per hectare van het land. In Oost-Europa is dat nog geen derde. Daar is nog veel te winnen. Er is sowieso nog veel land beschikbaar, waarop tarwe geteeld kan worden. En ook wordt er gezocht naar vervanging van het graan als veevoer. Denk maar aan maïs en koolzaad.”

Het moet er voor zorgen dat er meer meel voor de bakkers beschikbaar komt. En dan is er nog de nieuwe ontwikkeling dat de auto- en vliegtuigindustrie biobrandstof ontwikkelen. Het is de vraag of die ontwikkeling het gaat redden. Eten gaat voor. Als antwoord hierop is de vliegtuigindustrie al weer een nieuwe weg ingeslagen. Vliegen op kolen.

Maar hoe je het ook wendt of keert, voedsel wordt duurder. ,,Ja dat is zo. Maar de vraag is wanneer het een probleem wordt. We weten, dat de gemiddelde consument 14 procent van zijn inkomen aan voedsel besteedt, een klein deel daarvan wordt uitgegeven aan brood. Ik denk dus niet dat de prijs bepalend zal zijn voor de toekomst”, aldus Droppers.

Toch heeft zijn brancheorganisatie berekend dat er de komende jaren maar liefst 400 bakkers gaan verdwijnen in Nederland. En voor wie het vergeten is; Zierikzee telde in de jaren zestig, zeventig nog 33 bakkers. Nu is Droppers de enige zelfstandige bakker in Zierikzee, naast een filiaal van Visser en natuurlijk de supermarkten met hun broodafdelingen.

Een bakker die het wil redden moet zich onderscheiden. ,, Over kwaliteit wil ik het niet eens hebben. Die moet vanzelfsprekend zijn voor een ambachtelijke bakker. Nee, het zit ‘m meer in de sfeer in de zaak. Daarin hebben we de afgelopen jaren behoorlijk geïnvesteerd. En het assortiment altijd blijven vernieuwen.”

En dat lukt de Stadsbakkerij wel. ,,Maar ook niet altijd hoor. Je weet pas of een product aanslaat als het er ligt. Ik herinner me uit het verleden nog wel dat ik bavaroistaartjes maakte. Mooi product en een goede prijs aan gehangen. Maar het werkte niet. Daar was Zierikzee nog niet aan toe.”

Wilfred Droppers heeft vertrouwen in de toekomst en is ervan overtuigd dat de Stadsbakkerij er over tien jaar nog is. Voedselschaarste of niet. Maar een steeds grotere variatie in lekkernijen in de vitrine verhoudt zich slecht met de dreigende voedseltekorten. Ooit overwogen om alleen brood te gaan verkopen als bijdrage aan de wereldproblemen? ,,Dat is het lastige hè. Stel dat we alleen wit en bruin brood verkopen. Dan zou ik wel negen euro per brood moeten gaan rekenen en dan is het snel over. Nee, ik denk dat er nog voldoende kansen zijn om de dreigende schaarste tegen te gaan.”

Meer nieuws