Soroptimisten Schouwen-Duiveland doen mee aan Zeeuwse actie

Algemeen

Actie voor kansarme schoolgaande jeugd. Steeds meer gezinnen verkeren in financiële problemen. Ten gevolge hiervan gebeurt het dus ook steeds vaker, dat kinderen niet kunnen deelnemen aan extra activiteiten op school. Met alle gevolgen van dien. De Soroptimisten op Schouwen-Duiveland gaan zich samen met drie andere Zeeuwse afdelingen van de serviceclub voor deze kinderen inzetten. Elly Asselbergs: ,,We proberen als Zeeuwse clubs 5000 euro bij elkaar te krijgen.”

Ook in Zeeland is er een club actief, die zich met name voor deze kansarme jongeren inzet; de Stichting Leergeld. Het is niet de eerste inzet van deze organisatie om direct met geld over de brug te komen voor deze kinderen en hun ouders. Vaak heeft het al succes als er contacten gelegd worden met hulpverleners. En als dat ook niet werkt, is er inderdaad een fonds, waaruit de jongeren worden bijgestaan.

Volgens Leergeld komt het erg veel voor, dat er geen geld is voor bijvoorbeeld schoolboeken, uitstapjes of een schoolkamp. Landelijk gaat het om 400.000-600.000 kinderen. Omgerekend betekent, dat er in iedere klas met dertig leerlingen dus wel 4 tot 6 kinderen zitten met problemen. Want niet meedoen, betekent vaak sociale uitsluiting. En dat kan zijn weerslag hebben op het verdere leven van het kind.

Doordat de vier afdelingen van de Soroptimisten samen werken, kan er een behoorlijk bedrag op tafel komen. ,,Daarom hebben we ervoor gekozen samen op te trekken,” legt Elly Asselbergs uit. En dat samen optrekken uit zich dan uiteindelijk in een jazzfestijn in Middelburg van 10 tot 12 mei. Tijdens dit Pinksterweekend organiseert de Stichting Jazz Podium Middelburg het jazzevenement. Al voor het tweede jaar stellen de Soroptimisten een aanmoedigingsprijs ter beschikking.

En nu grijpen de serviceclubs het evenement dus ook aan om geld in te zamelen. De afdelingen doen dat allemaal op hun eigen manier. Door bijvoorbeeld filmmiddagen, wijnverkoop en sponsorbrieven voor het bedrijfsleven. Tijdens het jazzevenement wordt het eindbedrag bekendgemaakt en overhandigd aan de Stichting Leergeld.

Meer nieuws