Logo wereldregio.nl

Eilandelijke horeca moet dit jaar 400 vacatures invullen

Het kost de horeca op Schouwen-Duiveland steeds meer moeite om geschikt personeel te vinden. De situatie is inmiddels zo ernstig dat de openingstijden van restaurants en het aantal tafels in zaken onder druk komen te staan. Ook laten sommige ondernemers de kwaliteitseisen, die aan het personeel worden gesteld, los om in ieder geval personeel te hebben.

Op Schouwen-Duiveland is de horeca een belangrijke speler. Maar liefst 1200 banen zijn er in deze branche: variërend van café tot restaurant en van hotel tot cafetaria. Het Centrum voor Werk en Inkomen heeft berekend dat er alleen al in 2008 400 vacatures zijn die vervuld moeten worden. Dat betekent een derde van het totaal aantal banen.

En dat is lastig. Het CWI speelt daarin een rol. Op dit moment zijn er 245 vacatures ingediend bij het centrum. Maar tegelijkertijd wist het CWI er in 2007 maar 52 in te vullen. A. Scheermeijer van restaurant De Zeelandbrug heeft niet al te beste ervaringen met het CWI. ,,Ik heb niet de ervaring dat het al te gemotiveerde mensen zijn die we binnen krijgen. Je wilt toch mensen die er voor gaan.”

Restaurant De Zeelandbrug heeft aan den lijve ondervonden wat het is als je het personeel niet ingevuld krijgt. Met de kerst bijvoorbeeld beperkte het restaurant zich in het aantal tafels omdat er simpelweg te weinig bedienend personeel te vinden was. En dat doet zeer bij een ondernemer.

Ramon van Gilst van Papas Tapas in Westenschouwen gaat niet eens open met de kerst. Ook hij doet er alles aan om personeel binnen te halen. In de wintermaanden redt hij het wel, maar in de zomer heeft hij problemen. Tussen Pasen en de herfstvakantie dus. ,,Je gaat met personeel concessies aan de kwaliteit doen. Je moet toch mensen hebben.” Van Gilst zegt goed te betalen, maar ook dat biedt geen garanties.

Van Gilst ziet een oplossing in een betere spreiding van de vakantiegangers. Het accent ligt nog steeds in de zomer. In de winter is het minder druk. Dat betekent voor veel bedrijven ook dat er geen fulltime dienstverbanden aangeboden kunnen worden. Personeel verdwijnt in de winter vaak in de ww. Een minder aantrekkelijk vooruitzicht voor velen. Maar de eigenaar van Papas Tapas realiseert zich dat die verdere spreiding er niet in zit.

,,Wij zijn altijd op zoek naar mensen”, reageert H. Meerdink van hotel ’t Getij in Zierikzee. Bedienend personeel, keukenpersoneel en schoonmakers. Iedereen lijkt welkom. ’t Getij heeft ervoor gekozen om in de zaak zelf de vacatures bekend te maken. ,,En dat werkt wel”, vertelt de onderneemster. Ook volgens haar lukt het in de winter wel, maar zit de zorg vooral in de zomer. Zeker als de terrassen erbij komen.

De horeca is in heel Zeeland ruim vertegenwoordigd. Tegenover de 1200 banen op het eiland staan 1600 banen in Goes en omgeving, 2200 banen in Zeeuws-Vlaanderen, 200 banen in Tholen en nog eens 2900 functies op Walcheren. Dat betekent direct dat de regio’s elkaar nauwelijks kunnen voorzien van medewerkers.