Logo wereldregio.nl

Ziekenhuis Dirksland zet in op patiënten Schouwen-Duiveland

259100105_aodcp-m.jpgDe sluiting van het ziekenhuis in Zierikzee heeft geen explosieve groei van het ziekenhuis in Dirksland tot gevolg gehad. Iets wat het ziekenhuis op Goeree-Overflakkee wel had gehoopt. Medisch directeur dr. P.C. van der Velden blijft er echter op inzetten. En als er vanuit Schouwen-Duiveland een ,,klemmend beroep’’ op hem gedaan wordt wil hij wel meedenken over een dependance op dit eiland.

Van der Velden geeft het meteen toe. Toen Schouwen-Duiveland haar zelfstandige ziekenhuis verloor, verwachtte hij een grote toename van patiënten in Dirksland. Maar die stroom is uitgebleven. ,,Ik denk dat de Zeeuwen niet zo gemakkelijk overstappen”, vertelt hij nu. De afstand Zierikzee-Dirksland wordt groter ervaren dan een reisje naar Goes. In werkelijkheid is de afstand vergelijkbaar.

Maar er komen wel degelijk mensen van dit eiland in zijn ziekenhuis. Jaarlijks telt het Van Weel Bethesda ziekenhuis in Dirksland 750 ziekenhuisopnames vanuit Schouwen-Duiveland én 3000 eerste poliklinische afspraken. De nummer één is natuurlijk de bevalling. Dirksland accepteert in tegenstelling tot het Oosterscheldeziekenhuis in Goes wel mensen die tijdens een voorgenomen thuisbevalling alsnog naar het ziekenhuis gaan.

Vaak samen met de verloskundige. ,,Ik spreek niet over het ziekenhuis in Goes. Maar ik kan wel zeggen, dat wij een goed contact met de verloskundigen op Schouwen-Duiveland hebben”, aldus Van der Velden. De bevallingen worden meestal verzorgd voor mensen uit Bruinisse en omstreken en vanuit Haamstede en omgeving. Het ene deel gaat de Grevelingendam over, het andere pakt de Brouwersdam.

Volgens Van der Velden is de kracht van zijn ziekenhuis vooral de gastvrijheid. Vanuit een protestants-christelijke signatuur staat de zorg volgens hem hoog in het vaandel. Geen verdienste is natuurlijk, dat het een klein ziekenhuis is en daarmee ook een andere uitstraling heeft dan de grote vestigingen.

Maar Van der Velden heeft nog steeds de ambitie om meer mensen van Schouwen-Duiveland zijn kant op te krijgen. Naast de vestiging in Dirksland heeft hij een dependance in Hellevoetsluis geopend en dat heeft een enorme groei tot gevolg gehad. In 2006 bijvoorbeeld behoorde Dirksland tot de snelst groeiende ziekenhuizen van Nederland.

Een dependance op Schouwen-Duiveland dus? Van der Velden begint te lachen. ,,Ja dat zou inderdaad het beste zijn. Een aantal jaren geleden is er nog een aantal politici van Schouwen-Duiveland hier op bezoek geweest. Toen is er ook over gesproken.” Maar een dependance kost heel wat. Hellevoetsluis vergde een investering van miljoenen. Daarnaast is het werken met dependances lastig, omdat de vier chirurgen dan wel heel vaak in de auto zouden zitten.

Maar de situatie komt anders te liggen als het Oosterscheldeziekenhuis in Zierikzee nog eens verdwijnt. Daar is geen sprake van, zo klinkt het steevast vanuit de hoofdvestiging in Goes. Ook vanuit de Raad van Bestuur klonk dat geluid steevast toen de discussie startte over het samenvoegen van Goes en Vlissingen tot één groot ziekenhuis. Van der Velden zegt geen enkel signaal te hebben dat Zierikzee zou verdwijnen. Maar mocht dat het geval zijn, dan staat hij vooraan.

De tijd dat ziekenhuizen elkaar ondersteunden is voorbij. In de zorg heeft de marktwerking zijn intrede gedaan. ,,We zijn concurrenten van elkaar.” Volgens Van der Velden is er ook nauwelijks contact tussen de ziekenhuizen. ,,Overigens denk ik wel dat er wat meer toenadering gaat komen. We hebben allemaal dure apparatuur staan. Een CT-scan kost zo anderhalf miljoen euro. Als die een dag niet gebruikt wordt, dan kost dat veel geld. Daar zouden we elkaar wellicht kunnen vinden. Dan beconcurreer je elkaar bij de voordeur en werk je binnen gewoon samen.”