Nieuwe VVD-voorzitter Ginjaar over problemen binnen landelijke club

Algemeen

,,Het moet klaar zijn met het gerommel en gezooi” Het kost hem nog wat moeite om alle woorden op een goudschaaltje te wegen. Willem Ginjaar uit Burgh-Haamstede is de kersverse voorzitter van de VVD in Zeeland. Een vooral diplomatieke en bindende functie. Ginjaar is dan ook niet voornemens het achterste van zijn tong te laten zien. Maar als het over de landelijke VVD gaat komt het er toch ineens uit: ,,Het moet absoluut klaar zijn met het gerommel en gezooi in Den Haag.”

Voor Willem Ginjaar, zoon van twee landelijke VVD-prominenten, is zijn lidmaatschap van de VVD nooit een punt van discussie geweest. ,,Maar het was geen kwestie van moeten. We hebben thuis onze eigen keuzes mogen maken.” Hij schudt de kernwaarden van zijn partij zo uit de mouw: gelijkwaardigheid, liberaal, verantwoordelijkheid nemen....

Ginjaar was na de hogere hotelschool in Maastricht voorbestemd voor de horeca. En hij heeft er heel wat ervaring opgedaan. Maar het zitting nemen in besturen van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel, de VVV of het Welzijnshuis in Zierikzee zit hem in het bloed. Sinds twee jaar heeft hij ook een betaalde bestuurszetel en wel die van gezworene van het Waterschap Zeeuwse Eilanden. De horeca heeft hij vaarwel gezegd.

Willem Ginjaar is vrolijk en toegankelijk. Hij praat graag en veel en veel zinnen worden gelardeerd met grapjes. Op de vraag of dat past bij het voorzitterschap van een politieke organisatie zoekt hij een antwoord. Een voorzitter stuurt immers een organisatie aan en mengt zich niet, of althans niet zichtbaar, in het politieke proces. Ginjaar is juist iemand die geniet van het politieke debat en niet zelden degene die de scherpte zoekt.

,,Ik heb voldoende mensen om me heen die me ervoor behoeden, als het al nodig is”, vertelt hij. Nee, Ginjaar is niet voornemens zelf de arena in te gaan. Als voorzitter van de Zeeuwse Kamercentrale (zoals de VVD zichzelf noemt) wil hij vooral de banden aanhalen met de afdelingen. ,,Ik wil weten wat er in de afdelingen leeft. Op die manier sta je ook sterk als je de belangen van de regio bespreekt op landelijk niveau.”

Wat hij nu al zeker weet is dat de VVD in Zeeland ‘het gedoe’ van de landelijke VVD beu is. Eerst Wilders en later Verdonk die de partij verlaten en de VVD op de rechterflank tot last zijn. De VVD heeft er een flinke knauw van gekregen. Het moet wat Ginjaar betreft klaar zijn. ,,Als het niet goed gaat binnen een partij, dan merk je dat bij de verkiezingen.”

Maar provinciaal heeft de VVD ook in roerig water gezeten. Twee jaar geleden werd een kandidatenlijst voor de verkiezingen opgesteld. De zittende leden werden behoorlijk achteruit gezet. Tot ergernis van die zittende Statenleden. ,,Maar ik heb de indruk dat we het wel weer redelijk op orde hebben. Dat is heel belangrijk.”

Als Ginjaar zichzelf één belangrijk doel heeft gesteld is het, dat er wat hem betreft weer een Zeeuwse VVD-er in de 1e en 2e kamer komt. ,,Dat is de afgelopen periode gewoon niet zo handig gegaan.” Maar Ginjaar denkt dat Zeeuwse kamerleden net iets meer met de regio begaan zijn, dan niet Zeeuwse leden. ,,Dat wordt dus een tijd van scouten, netwerken en aan de slag. Heel belangrijk.”

Maar als een Zeeuw in Den Haag belangrijk is, is een Schouwen-Duivelander in het provinciebestuur dat toch ook? Op dit moment zit Carla de Paepe uit Nieuwerkerk in de Provinciale Staten. Maar meer op eigen kracht door voorkeurstemmen, dan door haar plaats op de kandidatenlijst. ,,Ja kijk, we hebben als VVD zeven regio’s en op dit moment zes zetels. Dan is het niet vanzelfsprekend, dat Schouwen-Duiveland of Middelburg bijvoorbeeld in de Staten vertegenwoordigd zal zijn. Maar mijn ambitie is om naar acht zetels door te groeien.”

Voor Ginjaar is de Zeeuwse Kamercentrale min of meer een doorgeefluik ,,van boven naar beneden en andersom.” Hij wil Den Haag bij de les houden als het de Zeeuwse belangen betreft. En de afdelingen en de individuele leden moeten elkaar meer opzoeken. ,,Nu gebeurt dat eens per half jaar tijdens een ledenvergadering, maar dat is natuurlijk nogal hectisch. Ik heb nu een goed gesprek met Zeeuws-Vlaanderen gehad en dat is echt goed.”

Gevraagd naar Ginjaar’s verdere ambities, is hij ineens heel duidelijk. Voor hem geen politieke zetel. ,,Ik hou van besturen. Dat doe ik graag, maar ambities om op het pluche te komen heb ik niet.” Wat hem betreft dus geen andere ambities dan bestuurlijke. Met uitzondering van zijn rol bij het waterschap. Daar heeft hij de smaak te pakken en gaat hij graag door. Maar voorlopig heeft hij zijn handen vol aan de VVD. Ginjaar zal de rol van voorzitter ongetwijfeld op zijn eigen manier gaan invullen. Maar dan wel met het advies van zijn vader indachtig: ,,Rust en kalmte”. En de rest komt vanzelf.

Meer nieuws