Logo wereldregio.nl

Belangstelling enquête thuisbevalling valt tegen

Verloskundigen verlengen hun onderzoek De belangstelling om deel te nemen aan de enquête over het wel of niet thuisbevallen op Schouwen-Duiveland valt tegen. Verloskundigenpraktijk Lena in Zierikzee startte het onderzoek vorig jaar in de hoop hiermee een wapen in handen te hebben richting het Oosterscheldeziekenhuis. Maar met de belangstelling voor de enquête is het niet best gesteld.

Het thuisbevallen is enkele jaren geleden gestopt omdat huisartsen het niet verantwoord vonden dit langer te doen. Bij eventuele complicaties zou een onverwachte reis naar het ziekenhuis in Goes teveel risico’s met zich meebrengen. Het ziekenhuis ziet het ook niet zitten, dat verloskundigen de klus overnemen en in geval van nood naar Goes komen.

In het ziekenhuis van Dirksland wordt daar anders over gedacht. In Bruinisse bijvoorbeeld vinden wel thuisbevallingen plaats en bij complicaties wordt alsnog richting Dirksland gereden. De nieuwe verloskundigenpraktijk Lena in Zierikzee is niet blij met de stellingname van het ziekenhuis in Goes en de huisartsen op het eiland.

Bij directeur H. Simons van het Oosterscheldeziekenhuis werd een onderzoek aangekondigd onder de plaatselijke bevolking; met name het (aanstaande)zwangere deel dan wel te verstaan. Maar Sanne Meerdink van Lena laat weten, dat de enquete nog niet veel respons heeft opgeleverd. ,,Dat ligt zeker ook aan ons zelf. We hebben er te weinig opgezeten,” vertelt ze nu. Daarom is besloten de komende maanden een inhaalslag te maken.

Ziekenhuis-directeur Simons liet bij de start van de enquête al weten twijfels te hebben bij de animo voor thuisbevallen. ,,Ik denk dat vrouwen toch voor veiligheid zullen kiezen.” Aan de andere kant neemt hij de enquête serieus en wacht hij de resultaten af.