Geert van Poppel roept ouderen op mee te doen aan valpreventie

Algemeen

‘Wie in een stoel blijft zitten, zal nooit vallen’Met de jaren komen de gebreken, luidt het gezegde. Maar fysiotherapeut Geert van Poppel denkt daar iets genuanceerder over. Met de jaren neemt het bewegen van mensen af en dán komen de gebreken. Van Poppel verzorgt voor zorgaanbieder Allévo een valpreventie-bijeenkomst in het Multifunctioneel Centrum in Zierikzee. Hij geeft in deze krant alvast een voorschot.

De cijfers liegen er niet op. Iedere 4 minuten valt er ergens in Nederland een ouder iemand en dat levert dus zo’n 140.000 incidenten per jaar op. ,,Van al die mensen overlijden er gemiddeld zo’n 1700 mensen aan die val. Niet direct vaak maar indirect door complicaties.” Een zorgelijk gegeven wat haast uitnodigt om stil in een stoel te gaan zitten ,,maar dat is natuurlijk ook de oplossing niet,” vertelt Van Poppel.

In algemene zin kan gesteld worden, dat ouderen gemakkelijker onderuit gaan dan jongere generaties. Volgens Van Poppel liggen hieraan verschillende oorzaken ten grondslag. Ouderen zien soms slechter en een losliggende stoeptegel of slechte verlichting kan dan pijnlijke gevolgen hebben. Daarnaast kan een slechte bloeddruk ook problemen opleveren. Wie te snel opstaat, wordt duizelig en kan vallen.

Ouderen hebben daarnaast vaak ook minder spierkracht en dat samen maakt ouderen vaak onzeker om te bewegen; bang om te vallen. ,,Als ik iemand een blinddoek omdoe, zul je zien dan men het angstig vindt te bewegen. Vaak blijft de voeten dan op de grond,” legt Van Poppel uit. En juist dat krampachtige veroorzaakt dan de val.

Met de valpreventie probeert Allévo mensen juist te behoeden voor het vallen. De belangrijkste remedie is blijven bewegen. ,,Ik heb het dan echt niet over sporten hoor. Gewoon vijfentwintig minuten per dag matig bewegen. Je huishouden doen, een boodschap alen of misschien een wandeling of fietsen.” Daarmee houdt een ouder iemand de angst voor bewegen op afstand.

Want de gevolgen van het vallen zijn bij ouderen vaak heel wat ingrijpender dan bij een jonger iemand. Doordat ouderen vaak minder bewegen neemt de botdichtheid af. Calcium moet kalk in bot omzetten en zonder vitamine D gebeurt dat minder. ,,Door mensen te vertellen, dat de buitenlucht hier al veel in kan betekenen, maak je mensen bewuster. Dat ook de spiermassa van ouderen afneemt is bekend. Maar ook hier heeft de persoon in kwestie invloed. ,,Die spiermassa neemt vooral af doordat er minder bewogen wordt.” En die spieren kunnen bij een dreigende val goed van pas komen.

Van Poppel is er niet op uit om mensen bang te maken voor het vallen. Maar tegelijkertijd meldt hij wel, dat het breken van een heup een belangrijke doodsoorzaak is bij ouderen. ,,Niet zozeer de breuk. De operatie valt meestal wel mee. Maar ouderen zijn sneller uit balans, waardoor er andere complicaties, zoals een longontsteking kunnen optreden. En dan kan het fout gaan.” Er is hem dus alles aan gelegen om ouderen aan het bewegen te krijgen.

De bijeenkomst, die dinsdag 4 maart in Zierikzee wordt gehouden tussen twee en vier uur ’s middags, is vooral bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen. Van Poppel vindt het lastig een definitie te geven van het begrip ‘oudere’. Het gaat om mensen, die zich bewust zijn van hun kwetsbaarheid en voor wie het thema vallen actueel is. En ook voor mantelzorgers, die vaak in de omgeving van kwetsbare ouderen zijn.

Van Poppel zou na de informatiemiddag graag verder gaan. Het liefst ziet hij trainingsgroepjes van ouderen ontstaan. ,,We hebben nu het meer bewegen voor ouderen. Maar dat heeft toch een beetje een stoffig imago,” zegt hij voorzichtig. Daar ligt voor hem een uitdaging. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Allévo, 0113-249111.

Meer nieuws