Eilandelijke steun voor Tsunami-ramp afgerond

Algemeen

Wim Mulders uit Sirjansland kijkt tevreden terug Op tweede kerstdag 2004 werd de wereld opgeschrikt door een enorme tsunami, die duizenden slachtoffers maakte in Azië. Wim Mulders uit Sirjansland. die al actief was in Sri Lanka voor de ramp, koestert de betrokkenheid van het eiland bij de opbouw. Een week voor de herdenking van ‘onze’ watersnoodramp zet hij er een punt achter.

,,Enorm veel mensen hebben de toen opgerichte stichting Schouwen-Duiveland helpt Azië ondersteund”, vertelt hij. Met de vele duizenden euro’s die binnenkwamen werden vier projecten opgezet. Mulders was betrokken bij een project waarbij woningen werden gebouwd. Kumari Bevelander uit Zierikzee investeerde fors in ‘haar’ project en Jannie Fioole uit Middelburg trok weer een ander project.

Mulders is vorig jaar teruggegaan naar Sri Lanka. Daar werd met geld van Schouwen-Duiveland door Vader Clement (zie foto) een stuk grond gekocht, waarop inmiddels huizen zijn gebouwd. ,,Toch weer dicht bij het water, want het zijn allemaal vissers die hun huizen waren verloren. En die willen bij het water zijn”, legt Mulders uit.

De Sri Lankaanse overheid heeft weinig geïnvesteerd in het gebied. ,,Ik weet niet waar ze wel geld in gestoken hebben. Misschien wel meer in de oostkust, die ook wat zwaarder getroffen was.” Feit is wel dat de overheid langzaam opereert. Maar de huizen staan er nu en dat is voor Mulders het belangrijkste.

Hoewel de Stichting Schouwen-Duiveland helpt Azië inmiddels opgeheven is, heeft Wim Mulders er behoefte aan om ook in algemene zin duidelijk te maken dat de actie gestopt is. Hijzelf gaat wel verder door zijn nauwe banden met het land.

Maar de wereld en daarmee ook Schouwen-Duiveland heeft zich alweer op andere zaken gestort. Darfur kwam er tussendoor en ,,het viel me op dat de beelden van de tsunami het afgelopen jaar al heel wat minder op televisie zijn geweest. Ja, zo gaat dat.” Mulders:,,Maar ik wil toch een keer iedereen bedankt hebben en het is onmogelijk om de mensen allemaal persoonlijk te benaderen.”

Meer nieuws