Tweede ADHD-boederij gaat nu ook andere doelgroepen opvangen

Algemeen

Veel sneller dan wie dan ook verwacht had, heeft Schouwen-Duiveland er inmiddels een tweede zorgboerderij bij. Vorig jaar startte de ADHD-boerderij aan de Bloteweg in Ouwerkerk en nu, nog geen half jaar later, is ook de Stelle aan de Stelweg als zorgboerderij gestart. Met grote ambities, zo laat initiatiefneemster Astrid de Ruiter-van Kleeff weten. Achter de schermen wordt er bijvoorbeeld al gewerkt aan de opvang van verstandelijk gehandicapten en bewoners van zorgcentrum de Wieken in Zierikzee.

De Stelle kwam onlangs volledig onverwacht te koop. De familie Van Achterberg heeft inmiddels plaats gemaakt voor de nieuwe eigenaar. Astrid de Ruiter maakte in 2004 het plan om een ADHD-boerderij te starten. Zelf moeder van drie ADHD-kinderen en tevergeefs zoekend naar een goede opvangmogelijkheid voor haar kinderen, nam ze het zelf ter hand.

Dat resulteerde in een officiële opening in 2007. Schouwen-Duiveland had in het kader van het vitaal platteland haar eerste zorgboederij. De boerderij aan de Bloteweg biedt plaats aan maximaal tien nog thuiswonende kinderen met ADHD. In de weekenden en in de vakanties kunnen deze jongeren hier terecht. Voor zichzelf, maar zeker ook ter ontlasting van ouders. ,,Maar de belangstelling bleek enorm. Tijdens de open dag hadden we bijvoorbeeld al dertig nieuwe aanmeldingen,” vertelt Astrid de Ruiter.

Maar er gebeurde meer. De kinderen, die kennis hadden gemaakt met de boerderij, wilden vaker en langer naar Ouwerkerk komen. ,, Toen de Stelle te koop kwam, hebben we snel moeten besluiten. Nu hebben we het gedaan en hebben we nog eens zeven plaatsen beschikbaar.” Inmiddels is de Stelle al als zorgboederij in gebruik.Er lopen jongeren rond die allerhande werkzaamheden op de boerderij verrichten.

de-ruiter.jpg

Ondertussen gaat de telefoon regelmatig voor de Stelle oude stijl. De recreatieboerderij heeft in een paar jaar tijd gemaakt als ontmoetingsplaats van groepen. Astrid de Ruiter wil deze activiteiten graag handhaven als bron van inkomsten. Maar ze heeft er geen ervaring mee. Met een café in het dorp probeert ze de horeca nu verder vorm te geven. ,,Het is de bedoeling dat verstandelijk gehandicapten hier straks een rol krijgen. Niet meteen voor de grote groepen natuurlijk, maar rustig aan beginnen.”

Astrid de Ruiter is enorm gedreven om jongeren met ADHD te helpen en knokt voor erkenning. Te vaak nog loopt ze tegen onbegrip aan. Ze wordt kwaad als een presentator van radio Schouwen-Duiveland ADHD vragend afschildert als een modebeeld. En een uitzending van het vooraanstaande NOVA – even voor de kerst – krijgt wat haart betreft nog een staartje. Ook dat programma heeft ADHD in het verkeerde daglicht gesteld en ,,zal er nog van horen.” Aan belangstelling vanuit de media heeft ze niet te klagen. Regelmatig heeft ze journalisten op de stoep.

De ADHD-boerderij is mogelijk omdat mensen hun zogenaamde persoonsgebonden budget kunnen inzetten voor de opvang. ,,We willen goede zorg leveren en dat kost ook iets. In principe kost de opvang van de jongeren tien euro per uur.” Kinderen die dus een weekendje blijven moeten behoorlijk in de buidel tasten; althans de ouders dus. Maar ze hebben het er voor over. De belangstelling neemt nog steeds toe, vandaar dus het besluit er een boerderij bij te kopen.

De gebouwen zijn eigendom van het echtpaar De Ruiter, maar de activiteiten vallen onder een stichting. ,,Dat houden we graag zo. Het biedt subsidiemogelijkheden én de bestuursleden houden je scherp. Ze hebben allemaal hun eigen achtergrond en dat is goed.” En wanneer start de derde boerderij? Astrid de Ruiter lacht even: ,,Laten we daar nog maar even mee wachten.”

 

 

Meer nieuws