Logo wereldregio.nl

Kinderen de dorpen in met nieuwjaarsgroet

De zeven protestants-christelijke basisscholen op het eiland hebben deze week voor het eerst alle mensen in de directe omgeving van de school gelukkig nieuwjaar gewenst. Directeur N. De Bruijne van de Helcherseeschool in Scharendijke heeft er al langer ervaring mee en vindt het een ideale manier om de school uit te dragen. ,,Het is leuk voor de mensen en leerzaam voor de kinderen,” legt ze uit.

Op haar school verzamelden de ruim zeventig kinderen zich deze week. Met het zingen van een lied en een kaars in de aanslag maakten de kinderen zich op om de buurt in te gaan. ,,We hebben er uitgebreid met de kinderen over gesproken. Deze keer gaan ze de mensen iets brengen en komen ze niets halen.” Ze legt uit dat de kinderen dus niet met vragende blikken op de drempel van de deur moeten gaan staan. Veel mensen hebben immers de neiging om meteen wat lekkers voor de kinderen te halen als ze verrast worden door het bezoek. Deze keer moeten de kinderen nee zeggen.

Het initiatief van Nellie de Bruijne is door de andere Radarscholen overgenomen. ,,We kunnen natuurlijk niet alle mensen in het dorp bezoeken. We hebben dus gekozen voor de straten in de directe omgeving van de school. Op die manier laat je je als school toch eens wat nadrukkelijker in de buurt zien. En de kinderen leren we meteen wat het is om een keer alleen te geven. Geen voor wat, hoort wat dus.”

De kinderen van de Helcherseeschool konden deze week niet wachten totdat ze op pad gingen. Nerveus schuivelend door de gangen van de school, zochten ze allemaal hun jas. Eenmaal buiten aangekomen, werd een ingestudeerd lied gezongen, waarna ze alle kanten op vlogen. De omwonenden reageerden enthousiast op het gebaar van de leerlingen, die overal een kaars achter lieten als een symbool van het licht.

  kinderen-sdijke-ll.jpg

kinderen-sdijke-lll.jpg