Logo wereldregio.nl

Schaker Bimmel redt het niet ondanks sterk spel

In de dertiende ronde van de Zierikzeese schaakcompetitie speelde Kees Bimmel een sterke partij tegen regerend kampioen en koploper Bas van de Graaf. De met wit spelende Bimmel kwam wel iets minder uit de opening, maar wist zijn stelling zodanig op te zetten dat de stukken van Van de Graaf lange tijd weinig actief konden zijn. Uiteindelijk won Van de Graaf toch een pion en dit gaf, gecombineerd met een open aanvalslijn voor een toren, op het laatst de doorslag. 

Sjaak Spiegels kreeg in een open spel een vrijere stelling. Hij trok de winst naar zich toe toen tegenstander Aat Brakel bij een afruil verkeerd terugsloeg.  Han van der Made stelde zijn stukken in een Siciliaanse partij niet helemaal goed op, wat hem een slechte stelling bezorgde. Op goed geluk zette hij een tegenoffensief in, maar de met zwart spelende Martin Krijger dwong winst af na promotie met een pion tot een nieuwe dame. 

André Tillema en Peter de Vrieze rokeerden naar verschillende kanten. In zulke gevallen gaat het er altijd om wie het eerst bij de vijandelijke koning is. In dit geval was dat Tillema. Geholpen door zijn eigen open stelling dirigeerde hij zijn stukken naar voren en de Vrieze, die geen tijd voor een eigen aanval kreeg, kon de aanval niet meer stoppen en gaf op. 

Alexander Greefhorst blijkt een schaker die van duidelijkheid houdt. De jeugdige speler begon de competitie met twee overwinningen. Daarop volgden zeven nederlagen, en uiteindelijk weer vier zeges op rij. Nu was Jan Heiligers de dupe. 

Uitslagen: Jan Heiligers-Alexander Greefhorst 0-1, André Tillema-Peter de Vrieze 1-0, Jos Maaskant-Henk Bremer 1-0, Sjaak Spiegels-Aat Brakel 1-0, Mark van Rooten-Chris van Eldik 1-0, John van Dalsen-Stoffel Stoel rem., Jan Verduijn den Boer-Johan Hoogstrate 1-0, Dick Doeswijk-René van Rikxoort 1-0, Kees Bimmel-Bas van de Graaf 0-1, Han van der Made-Martin Krijger 0-1, Paul Greefhorst-Johan van de Velde 1-0. 

Stand: 1. Bas van de Graaf 406, 2. Hans Aangeenbrug 381, 3. Sjaak Spiegels 356, 4. Martin Krijger 349, 5. Kees Bimmel 258, 6. Aat Brakel 250, 7. André Tillema 243, 8. Herman Jukkenekke 235, 9. Pang Yuen 232, 10. Han van der Made 216.