Kaalslag Westhoek heeft diepe wonden geslagen in de buurt

Algemeen

Actievoerder Van de Graaff: ,,Dit mag nooit meer gebeuren in de gemeente.”De verslagenheid is groot bij veel omwonenden van de Grevelingenwijk, de Westerenban en het Boeijesbos in Burgh-Haamstede. De gemeente heeft een groot aantal bomen gerooid. Tot ergernis van veel buurtbewoners. Eén daarvan is R. van de Graaff uit de Grevelingenlaan. Hij kan er met zijn pet niet bij. ,,De gemeente spreekt over groenrenovatie. Zo klinkt het wel aardig, maar het is in één woord verschrikkelijk.”

Het begon allemaal in februari van dit jaar toen de bewoners een brief kregen waarin de gemeente haar plannen aankondigde. De boodschap was duidelijk. Veel mensen hadden in de loop der jaren hun tuinen laten doorgroeien tot op het openbare gedeelte. De gemeente vond het een rommeltje in de buurt en daar moest iets aan gebeuren.

Wat volgde was veel onrust in de buurt. Van de Graaff mobiliseerde zijn omgeving en zocht als woordvoerder contact met de gemeente. Maar volgens eigen zeggen liep hij er tegen een muur van onbegrip op. ,,Zowel de ambtenaren als de wethouder reageerden niet even netjes, zal ik maar zeggen,” aldus Van de Graaff. De boodschap was steevast dat er al lang besluiten genomen waren en dat de buurt eerder had kunnen reageren.

Volgens Van de Graaff blonk de gemeente echter uit in miscommunicatie. ,,Er was bijvoorbeeld een informatieavond in het dorpshuis van Serooskerke geweest voor het district West. Moeten wij dan weten dat dat over ons gaat?” Volgens Van de Graaff heeft de wethouder later wel toegegeven dat er op het gebied van de communicatie wel wat misgegaan is. Wat volgde was een extra bijeenkomst die overigens wel tot aanpassing van het plan heeft geleid. ,,Maar veel te weinig.”

Zo’n beetje heel 2007 stond voor Van de Graaff in het teken van de dreigende kaalslag. ,,Omdat ik niet verder kwam, heb ik me aangemeld voor het spreekuur van de burgemeester. Die gaat niet over het groen, dus heb ik aangekondigd dat ik wilde spreken over een zaak van algemeen belang.” Van de Graaff kwam ermee aan tafel van de eerste burger. Maar toen al snel bleek dat hij het over het groenbeheer wilde hebben, werd hij alsnog naar wethouder W. Renden doorverwezen.

,,Met die man is het lastig praten hoor. Ik probeerde het ijs nog te breken door te vertellen, dat hij nog les had gegeven aan twee van mijn kinderen.” Maar het gesprek werd er volgens Van de Graaff niet prettiger op. ,,Het is een schoolmeester. Hij zei ons het nog één keer te willen uitleggen.” Van de Graaff vindt dat hij badinerend behandeld is.

,,Ik heb gewoon zorgen over deze wijk. We hadden een enorme variatie aan bomen en struiken. En nu is het een waardeloze wijk geworden.” Aan de kaalslag is een enorme strijd vooraf gegaan. Advocaten verdienden er een boterham aan en Van de Graaff heeft zelfs nog een alternatief plan ingediend bij de gemeente. ,,Ik heb nog steeds geen reactie op dat plan gekregen, ondertussen is men wel met het snoeien en rooien begonnen.”

Ook een bezoek aan het raadsledenspreekuur heeft weinig tot niets opgeleverd. ,,Ja, men wekte wel de indruk dat men op iets meer inspraak had gerekend. Maar verder niet. Ik kreeg wel een mailtje van Groen Links, die vindt het ook verschrikkelijk wat er is gebeurd.”

Van de Graaff kan niet anders concluderen dan dat de buurt de strijd tegen de gemeente heeft verloren. Wie nu door de omgeving rijdt constateert inderdaad een enorme kaalslag. Maar de gemeente heeft aangekondigd dat er veel bomen voor terugkomen. Van de Graaff: ,,Ik hoop dat we daar alsnog bij betrokken worden. Ik heb er wel ideeën over hoor.” Verder is hij niet van plan om het er allemaal bij te laten zitten. ,,Ik wil voorkomen dat de gemeente straks in een andere omgeving op dezelfde manier te werk gaat.”

Meer nieuws