Logo wereldregio.nl

Vuurwerk: Ronald de Munnik van Delta Warenhuis heeft er weer zin in

,,Vooral vaders en zonen blijven doorgaan met bestellen’’ Voor de jeugd heeft Ronald de Munnik op dit moment het meest begerenswaardige baantje ter wereld. Ronald is verantwoordelijk voor het vuurwerk in Delta warenhuis in Renesse. En hoewel hij zelf de leeftijd voorbij is dat hij op oudejaarsdag met vuurwerk door de straten struint, blijft hij enorm enthousiast. 2007 wordt het jaar van het zware vuurwerk. Vorig jaar al mocht vuurwerk tot 500 gram verkocht worden. Maar de belangstelling nu is enorm. In de collectie heeft het warenhuis nu zelfs vuurwerk van tien kilo (!) opgenomen. Bouwwerken waarin 500 gram kruit is verwerkt.

De spannende tijd is aangebroken, maar voor vuurwerkverkopers begint die tijd al eerder. De groothandel organiseert demonstratiedagen. Ronald bezoekt ze graag. Van een voetbalveld tot het Land van Ooit of een boot op de Merwede, op tal van plaatsen wordt het vuurwerk gedemonstreerd. Het resultaat daarvan ligt nu opgeslagen in de bunker achter de zaak. Een bunker met een opslagcapaciteit van 2000 kilo, die de komende dagen wel een paar keer bijgevuld moet worden.

Het publiek is bereid steeds meer geld uit te geven aan vuurwerk. Hoewel de gemiddelde bestelling rond de zeventig euro ligt, gaat ook het vuurwerk van rond de honderd euro gewoon over de toonbank. ,,Vooral vaders met hun zoons stoppen niet met bestellen. Je kunt ze het beste binnen hebben als hun vrouw er niet bij is. Die ziet het meestal niet zo zitten”, vertelt Ronald lachend. Maar het is toch een sport voor veel mensen om met middernacht de buren te overtroeven met een groot stuk vuurwerk.

En daaraan geen gebrek tegenwoordig. Vroeger hadden alleen de Chinese restaurants de enorme rode ratels. Nu liggen ze ook in de handel voor het grote publiek, 100.000 –knallers. ,,Die gaan in een razend tempo af als een machinegeweer. Heel leuk. Ze zijn ervoor om de straat vuurrood te maken.” Maar het meeste knalvuurwerk gaat naar de jeugd. Want het mag dan bedoeld zijn om het nieuwe jaar in te luiden, de eerste knallen klinken meteen om 10.00 uur ’s morgens op oudejaarsdag. Wie daarvoor afsteekt is in overtreding.

Steeds meer jongeren steken vooral op de oudejaarsdag af. Met een rugzak vol ‘explosieven’ maken ze de buurt onveilig. Zijn ze éénmaal de achttien gepasseerd, dan worden ze wat rustiger en gaan ze voor het siervuurwerk, dat om 00.00 uur de lucht in gaat. En aan siervuurwerk geen gebrek. De fabrikanten slagen er ieder jaar weer in nieuwe namen te bedenken die tot de verbeelding spreken. Om er een paar te noemen: Angel Eyes, Sensation, Crazy Magnolia, Fairy Tails en Magic Shadows. Ook de verpakking heeft een ware revolutie doorgemaakt. Moest de vorige generatie het nog stellen met het fantasieloze rode papier uit China, nu prijken er kunstwerken op de verpakking.

Eén van de meest opvallende is de Gold Rush, een gouden kogel. Maar vuurwerk is ook illusie, want de Gold Rush is in werkelijkheid niet meer dan een stuk karton met een gouden uitstraling. Voor iets meer dan 21 euro is ie te koop.

De meeste mensen bewandelen de koninklijke weg en kopen hun vuurwerk bij de erkende verkoopadressen. Maar toch komt er nog steeds heel wat vuurwerk uit België deze kant op. Ronald de Munnik is daar niet blij mee. ,,Het gaat hier toch om vuurwerk dat niet aan de veiligheidseisen voldoet die in Nederland gelden. Zo wordt er bijvoorbeeld grijs kruit gebruikt dat sneller ontbrandt en dus gevaarlijker is. Strijkers mogen hier bijvoorbeeld ook niet.” De politie controleert er streng op. Ieder jaar stelt de politie op de toegangswegen naar Nederland een fuik op en ieder jaar worden er ook wel een paar transporten ondervangen. Maar vaak glippen de ‘dealers’ er tussendoor en klinkt het zware Belgische vuurwerk overal.

Vrijdag 28 december zal de koorts verder toenemen. Vanaf die dag moet het bestelde vuurwerk opgehaald worden en kan er nog nieuw vuurwerk gekocht worden. De bedoeling is, dat het dan wel blijft liggen tot in ieder geval oudejaarsdag 10.00 uur. Naast Delta Warenhuis wordt het vuurwerk ook verkocht bij Centerpoint in Zierikzee en Doeland in Nieuwerkerk.