Logo wereldregio.nl

Heerenkeet slaat vleugels uit met forse uitbreiding

Naast riante overkapping ook plannen voor visverwerking in schuur en trekkershutten op palen

Het eerste commerciële antwoord op het nieuwe natuurgebied Tureluur is een feit. Restaurant de Heerenkeet in Kerkwerve heeft ambitieuze plannen om de bezoekers van het gebied op hun wenken tebedienen.

Het restaurant wordt door een glazen aanbouw bijna verdubbeld, er zijn plannen voor een visverwerkende schuur en tien trekkershutten op palen moeten verblijf bieden aan de vele vogelaars die Tureluur hebben ontdekt. Heerenkeet-eigenaren Richard en Marion Snijder kunnen niet wachten.

In 2000 is het echtpaar eigenaar van de Heerenkeet geworden. ,,We nemen geen risico’s en zijn rustig begonnen”, legt Richard Snijders uit. Maar toen het fietspad langs de Oosterschelde officieel werd geopend is het drukker dan ooit geworden. De omzet is drie keer zo groot als in het begin. Het restaurant biedt een uniek uitzicht op de Oosterschelde en is ingenesteld in het natuurgebied. De bezoekers weten de plek goed te vinden. Toch spreken nog veel mensen over ,,het café op de dijk” en dat tot ergernis van het echtpaar, dat de Heerenkeet inmiddels tot een volwaardig restaurant heeft weten te ontwikkelen. Maar het tweetal is ervan overtuigd dat het oude imago snel zal veranderen als de aanbouw klaar is. De bedoeling is dat het terras overkapt wordt en doorloopt tot de zijkant van het pand. Het dak kan open en dicht om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken.

Geen eenvoudige opgave. Het kan prachtig weer zijn, maar de Heerenkeet staat ook bekend om de enorme wind. Als het stormt, stormt het goed. Op dit moment wordt gezocht naar een bouwer, want de gemiddelde serrebouwer durft de klus niet aan. Marion Snijder: ,,We hebben gekozen voor een warme inrichting. Veel glas natuurlijk in verband met het mooie uitzicht. Maar mensen moeten zich er meteen thuis voelen.” Vanzelf is het allemaal niet gegaan. Op de vraag wanneer de aanbouw klaar moet zijn, reageert Marion Snijder meteen met ,,drie jaar geleden.” Maar er is lange tijd met instanties, waaronder de gemeente gesproken, om overeenstemming te bereiken. ,,Eigenlijk hadden we in 2000 meteen met de aanvraag moeten beginnen, dan had het er nu misschien geweest”, aldus de uitbater. Maar nu rekent het stel erop dat de aanbouw nog voor de zomer van 2008 gerealiseerd is. Ze hebben er geen trek in om te klagen over lange procedures. Zo gaat dat Nederland, is hun stelling. Maar ze steken niet onder stoelen en banken dat de ene na de andere vertraging wel de nodige teleurstelling heeft gegeven. De Heerenkeet heeft haar hele omgeving enorm zien veranderen. Het heeft alle natuurontwikkelingsplannen getrotseerd. De hele omgeving is veranderd en het fietspad is de slagroom op de koffie. Nu probeert het echtpaar dit commercieel te vertalen. Naast de overkapping wil Richard Snijder heel graag een nieuwe schuur neerzetten om met visverwerking aan de slag te gaan. ,,Ik denk dat dit voor het publiek een enorme trekker kan zijn. We zijn er nog niet uit met de vergunningen, maar we hopen ook echt dat dit gaat lukken.” Wel is er door alle betrokken instanties meteen enthousiast gereageerd op het idee om de hectare grasland voor het restaurant om te turnen in een speciaal parkje. Volgens plan komen er acht tot tien trekkershutten op palen. Die bieden plaats aan vier personen. ,,Daarnaast willen we een grote ruimte hebben om groepen plaats te bieden en voor het sanitair”, legt Marion Snijder uit. Volgens plan wordt het bijna schilderachtig. Door de palen kunne vogelaars goed het gebied in kijken. En schapen worden ingezet voor de begrazing en lopen letterlijk onder de woningen door. Het is logisch, dat de ondernemers inzetten op de natuurliefhebbers. Nu al komen er met name in de wintermaanden veel vogelaars. ,,We merken het dagelijks. Als er een bus stopt, dan zit het restaurant meteen vol. En heb je dus geen plek voor je vaste gasten”, aldus Snijder. Zijn vrouw vult aan dat de uitbreiding van het restaurant niet zozeer extra zitplaatsen (nu zijn het er 180) zal opleveren, maar de zaak wel ruimer van opzet maakt. De plannen van het echtpaar Snijder geven meteen een impuls aan de groeiende behoefte onder de bevolking en de gasten om het natuurgebied ook daadwerkelijk te kunnen ervaren. Slapen in het gebied. Richard Snijder: ,,Met het restaurant, de trekkershutten en de visverwerking bieden we de gasten het hele pakket. Het moet maar eens klaar zijn met ‘dat cafeetje op de dijk’.”