Top 100 is een bekroning van De Biet

Algemeen

De Biet is in de landelijke top 100 van beste café’s van de 54e naar de 32e plaats gestegen.,,Het oudste van Zierikzee”, volgens de uitbater die historische wetenschappen heeft gestudeerd. ,,Het mooiste van het eiland”, vindt een vaste, dagelijkse klant. ,,Eén van de honderd beste in Nederland”, aldus de Misset Horeca in 2006, een vakblad dat wekelijks verschijnt. En gewoon “hartstikke toppie” in de woorden van weer een andere bezoeker. De Gekroonde Suikerbiet, kortweg en in de volksmond De Biet genoemd, het café aan de Nieuwe Haven in Zierikzee, maakt de tongen los.

In ieder geval is het behaaglijk binnenkomen, op een doordeweekse koude en sombere namiddag in november. Zo vlak voor het uitkomen op zaterdag 23 november, van de nieuwe Misset (het vakblad met daarin de bekendmaking van de Café top 100) ogen eigenaar Robbert Roggeband en zijn medewerkers ontspannen, al zijn ze natuurlijk benieuwd. ,,Het moet ook geen wedstrijd worden”, vindt de 32-jarige Roggeband. Maar dat is het natuurlijk toch wel. De wedstrijd Café van het Jaar (1994), groeide in de loop der jaren uit tot een jaarlijkse ranglijst van de beste 100 cafés van Nederland. Deze lijst komt tot stand nadat juryleden anoniem een bezoek aan de cafés hebben gebracht. De juryleden, geselecteerd op grond van hun jarenlange ervaring in de sector, letten op gastvrijheid, sfeer en uitstraling, hygiëne, productbehandeling en de ondernemer/kastelein. Vorig jaar, toen De Biet op de 54e plaats eindigde, werd de kroeg de-biet-iii-site.jpg tijdens de drukke Havendagen bezocht. Wanneer en door wie het bedrijf dit jaar werd ‘gecontroleerd’ is niet bekend. Roggeband: ,,Ik weet het niet. Maar soms heb je zo’n idee van dàt zou ‘m weleens kunnen zijn. Het is leuk dat je op de lijst voorkomt, het is een stukje waardering. Maar je bent wel kwetsbaar wanneer je wordt bezocht want: wie zit er aan de bar, wie zitten er binnen? Je klanten bepalen toch mede hoe je café is.” En Ger Dikmans, Biet-medewerker en al 31 werkzaam in de horeca, zegt even later voor de grap: ,,Tja, en wie staat er? Wie werkt er op het moment dat je wordt bezocht?” Maar ook, en nu serieus: ,,In principe is het toch een momentopname.” Toch vindt de organisatie van de Café top 100 dat de juryleden snel in de gaten hebben of er bijvoorbeeld sprake is van een incidentele fout of structurele missers. Volgens Esme Bech (18), die ruim een jaar in de Biet werkt, was de jury vorig jaar nogal gecharmeerd van het feit dat de pinda’s hier hygiënisch in een soort schenkvaasje zitten, waarbij dus niet iedereen in de nootjes hoeft te grabbelen. Samen met collega en vriendin Barbara de Morree, voor intimi Babs, zit zij voor de gelegenheid aan de bar, in plaats van erachter te staan.

De Biet bestaat 135 jaar. Als café tenminste, of beter gezegd, als herberg. Want het pand aan de Nieuwe Haven nummer 141 werd al in 1645 als pakhuis gebouwd. En in 1873 begon ene Adriaan Couw, voormalig schipper en sjouwerman, een tapperij in het inmiddels verbouwde woonhuis. In die jaren was de omzet (lees bierconsumptie) vanwege de scherpe concurrentie slechts 150 liter op jaarbasis. Anno 2007 wordt er jaarlijks volgens Roggeband zo’n 400 à 500 hectoliter pils verbruikt in zijn café. Theo de Looze, die ook in De Biet werkt en bekend staat als de man met de bretels, laat trots weten dat er wel vijf soorten bier aan de tap verkrijgbaar zijn. Dikmans vult aan: ,,Bij anderen is het ‘doe maar een droog wit wijntje’ en dan krijg je dat ook, maar bij ons is er dan een keus uit drie soorten. Robbert wil zijn klanten ook echt goede wijn voor kunnen zetten.” Evenals uit woorden van de eigenaar zelf blijkt dat De Biet wil uitblinken met allerlei soorten bier en verschillende mooie wijnen. Ook in het jubileumjaar, dat van november 2007 tot en met november 2008 loopt, wil De Biet zich onderscheiden. Een programmaboekje met daarin allerlei activiteiten vermeld, getuigt daarvan. Roggeband, sinds 2006 eigenaar van de zaak en daarvoor vennoot in een vof: ,,Het café had een vlottere en dynamischer uitstraling nodig en daarom ben ik ooit begonnen met het organiseren van allerlei activiteiten. Eenmaal begonnen met die activiteiten kwam steeds weer de vraag van de klanten ‘wanneer doe je weer eens wat?’..." De uitbater probeert ook in zijn totaliteit sturing te geven aan de zaak: ,,We zijn er echt mee bezig, hoe een café moet zijn. Hoe? Door onder meer de muziekkeuze en de personeelsopbouw. Je probeert te variëren qua leeftijd en dat zie je weer terug in je gasten.” De Looze: ,,Om met die meiden te kunnen werken, daarom werk ik hier zo graag. Nee hoor, we hebben gewoon een heel leuk team. En onze klanten zijn ook van alle leeftijden: van 17 tot in de 70.” Dikmans: ,,Ik heb de spirit ook nog wel, ook al doe ik dit werk al zo lang. Maar het hele concept hier vind ik zo geweldig. Wat dat betreft heb ik van Robbert geleerd. Het is hier echt uniek.” de-biet-ii-site.jpg Esme en Barbara zijn beiden in De Biet komen werken door er ‘gewoon’ op af te stappen. Alletwee werden ze aangetrokken door de gezelligheid van de omgang met mensen in het algemeen, en de sfeer en het team in De Biet in het bijzonder. En drinken ze zelf ook onder werktijd? ,,Nee”, lacht Esme, ,,bij het napraten wel, maar niet als we werken. En trouwens, als ik moe ben valt een rosétje mischien wel verkeerd...” Roggeband: ,,Daar zijn wel afspraken over gemaakt hoor." Barbara en Esme zijn het er over eens: hier leer je met mensen omgaan, hier praat je makkelijk en is het gezellig en leer je van je oudere collega's.

Een overkomelijk minpuntje is af en toe wel de drukte op de uitgaansavonden. Dan staat Roggeband in de deuropening en telt tot 99, het aantal mensen dat vanwege veiligheidsvoorschriften binnen mag zijn. Dikmans: ,,De vaste klanten vinden het dan wel te druk ja. Dat is het enige negatieve hier." Het terras aan de haven biedt echter bij mooi weer gelukkig uitkomst. En eigenaar Roggeband ziet ook wel de positieve kant van die drukte. ,,Het is de uitdaging om die aantallen bezoekers te spreiden. Dat is ook de reden waarom wij bijvoorbeeld op zondagmiddag activiteiten organiseren", legt hij uit. Vaste klant Bram Versluis heeft zo zijn eigen 'minpuntje': ,,De Biet is het mooiste café van het eiland: lieve meisjes achter de bar, er wordt niet gevloekt en er wordt niet aan de vrouwen gezeten. Alleen de prijzen zijn wel pittig, vergeleken met de Aldi..., maar bij de Aldi krijg ik er geen praatje bij, hier wel."

Meer nieuws