Tulpen van Haamsteedse schilder belanden op Middelburgse hoeden

Algemeen

Kees van de Wetering en Hanny Mallekote brengen kunstvormen bij elkaarZe ontmoetten elkaar twee jaar geleden tijdens de jaarlijkse Kunstschouw in de Westhoek, de schilder en de hoedenontwerpster. En het klikte. Nu hebben ze deze twee kunstvormen bij elkaar gebracht en het resultaat laat zich raden: beschilderde hoeden. De schilder is Kees van de Wetering uit Burgh-Haamstede en de hoeden zijn van Hanny Mallekote uit Middelburg. Met de aansprekende titel Chapeau Tulipa is het tweetal de markt opgegaan.

Kees van de Wetering is een bekend kunstenaar in de regio. Vooral zijn fleurige werken met tulpen in diverse kleuren zijn bekend. Juist dat thema heeft het tweetal bij elkaar gebracht. Van de Wetering geeft aan dat het wel even wennen was, het samenwerken. ,,Je bent gewend een doek te beschilderen en als het klaar is een glaasje wijn. Nu moet ik het nog omdraaien en aan de andere kant beschilderen.´´ ,,Ach, dat glaasje wijn lukt toch wel,´´ vult Hanny Mallekote meteen aan.

En toch was het even wennen. Ook het idee, dat Van de Wetering in de samenwerking met de ontwerpster niet langer een eindproduct aflevert. Hij beschildert het doek en zorgt dat het in Middelburg terecht komt. ,,En daar ga ik heel voorzichtig met een schaar in het doek knippen,´´ lacht Hanny Mallekote. En dat op zich is toch een vreemde gang voor een schilderij. ,,En je schildert ook iets anders. Normaal heb je een plat vlak. Nu schilder je min of meer in 3D,´´ legt de schilder uit.

Ze hebben allebei hun basistechnieken moeten aanpassen voor de samenwerking. Van de Wetering weet, dat zijn tulpen goed in het hoofddeksel moeten terugkeren, soms boven en onder. Hanny daarentegen is niet gewend om met beschilderd materiaal te werken. Ze werkt met stro, dat door de aangebrachte verf zwaarder wordt. Dat vraagt weer om een andere manier van werken bij het vormen van de hoeden en het nabewerken van de stof.

Maar het levert unieke exemplaren op. In Middelburg worden ze verkocht. Er is een aantal tentoongesteld. Maar toch zullen de hoeden vooral op verzoek worden gemaakt. Alle hoeden zijn handwerk. ,,Je kunt natuurlijk niet even tien dezelfde hoeden maken in tien verschillende maten,´´ legt de schilder uit. Klanten komen binnen bij Hanny en zoeken iets voor een speciale gelegenheid. Vaak is de jurk al gekocht en zoeken de dames een bijpassend hoofddeksel. De tulpen zijn er in vele kleurstellingen en de klant is koning. ,,Al zou ik ook graag zien, dat de klanten eerst een hoed uitkiezen en daar de kleding bij zoeken,´´ zegt Mallekote.

Van de Wetering heeft een keer eerder geëxperimenteerd met het ´in productie´ brengen van zijn tulpen. Meubelzaak Paauwe verkoopt gordijnen met de Tulipa-print. Inmiddels is de tulp ook op schalen te zien. Maar de hoeden zijn allemaal uniek. Het geschilderde wordt niet gereproduceerd. Iedere hoed is uniek. Vandaar ook, dat het tweetal als aardigheid een certificaat levert bij de hoeden. Een certificaat van echtheid, ondertekend door het tweetal al dan niet met vermelding van de gelegenheid, waarvoor de hoed is besteld.

Hanny Mallekote heeft een goed gevoel bij het dragen van hoeden. Ze zegt het steeds vaker te zien. De hoed is weer in. ,,Maar je moet er als vrouw blijkbaar wel een beetje lef voor hebben,´´ zegt Van de Wetering. Het dragen van een hoed is een statement. Mallekote:,,Soms krijgen vrouwen hele leuke reacties, soms wordt de hoed nog van je hoofd geslagen.´´ In Zeeland wordt de hoed nog veel gedragen door groepen kerkgangers. De zondag vraagt om een hoed, al zijn de kleuren dan minder uitbundig, dat die Van de Wetering in de regel gebruikt. Maar als de vraag is er is, ziet hij ze ook wel in donkere tinten op de markt komen.

Toch beperkt de ervaring met hoeden zich voor jongere vrouwen meestal tot het huwelijk, een gebeurtenis, waarbij een hoed gedragen wordt. En wie ooit de gang naar een hoedenwinkel heeft gemaakt, weet dat de prijs al snel tot honderden euro´s oploopt. En dat is ook de gemiddelde prijs van de Chapeau Tulipa. Na enige aarzeling laat Hanny Mallekote de prijs vallen, een chapeau tulipa gaat de winkel uit voor zo´n vijfhonderd euro. Geen overdreven bedrag gezien het groot aantal uren, dat het tweetal in een hoed steekt.

Een beschilderde hoed, gaat dat wel samen met een Nederland´s regenbuitje? Hanny Mallekote maakt zich daar geen zorgen over. De hoeden krijgen een speciale behandeling, maar behouden net als ieder ander hoofddeksel niet van regen. Maar de tulpen lopen niet meer uit. ,,Het kan dus prima,´´ legt ze uit. Een opmerkelijk initiatief, kunst dat af en toe in de schijnwerper staat, maar het grootste deel van het jaar in de kast ligt.

Meer nieuws