Hulphond geeft Ina de Ritter vooral zelfstandigheid terug

Algemeen

Soroptimisten starten inzameling voor Stichting HulphondIn 1988 brak ze door een stom ongeluk haar pink. Het was het begin van veel ellende voor Ina de Ritter. Want ze bleek zeldzame posttraumatische dystrofie te hebben Door de genen bepaald zorgde de ontsteking bij haar pink voor het ene drama, na het andere. Haar onderarm moest worden geamputeerd en haar benen willen niet meer. In Brouwershaven vertelde de Barendrechtse deze week haar verhaal. Ter gelegenheid van een door de eilandelijke Soroptimisten opgezette geldinzamelingsactie. De serviceclub start met de verkoop van chocolade hondjes. Het geld komt ten goede aan de Stichting Hulphond. Want sinds Ina haar golden retriever Yce heeft, is haar leven radicaal veranderd.

In 1996 belandde Ina de Ritter in een rolstoel. Als ambassadeur van de Stichting Hulphond vertelt ze overal haar verhaal. De eerste jaren van haar ziekte stonden haar man en kinderen dag en nacht voor haar klaar. Maar het betekende voor haar wel, dat ze van echtgenote en moeder veranderde in een patiënt. ,,Natuurlijk kwamen de kinderen door de week altijd helpen. Ik kon steeds minder. Maar het betekende ook, dat ze op zondag niet meer op de koffie kwamen. Ze waren toch al geweest.´´ Ook de relatie met haar man veranderde. Hij was hele dagen in touw voor zijn Ina.

Totdat de hond Yce in hun leven kwam, een hulphond. Als ze het Tonnenmagazijn in Brouwershaven binnenkomt, is ze onafscheidelijk van het dier. Een kort commando is voor de viervoeter voldoende om Ina de Ritter uit haar jas te helpen. De hond houdt haar continu in de gaten. Voordat Yce in het leven van Ina de Ritter kwam, was het dier gedurende anderhalf jaar getraind door de stichting Hulphond. ,,Hij kwam binnen en kende al meer dan zestig commando´s. Van het helpen aan- en uitkleden tot het licht aandoen en zo. Bij ons is het aantal aangeleerde commando´s gegroeid tot 130.´´

Ze had tot de komst van haar hond wekelijks 23 uur huishoudelijke zorg. Die is teruggedrongen tot tien uur. ,,Fantastisch, want de hulp is prima, maar je levert wel privacy in. En ik moet eerlijk zijn, niet iedere hulp is even plezierig,´´ legt ze uit. Tegelijkertijd rekent ze voor, dat de hond (die toch zo´n 26.000 euro kost) door het terugdringen van de zorg zichzelf snel terugverdiend heeft.

Maar de verzekering denkt daar soms anders over. Het is niet vanzelfsprekend, dat hulpbehoevenden een hond toegewezen krijgen. ,,Ik denk dat het toch vaak nog als een soort luxe ervaren wordt.´´ Maar dat is het voor haar niet. Ze heeft haar man en kinderen terug op de manier zoals het hoort. En die vrouw in de rolstoel, die door de buurt vaak gemeden werd, is nu gewoon iemand die met de hond naar buiten gaat. Mensen spreken haar weer gewoon aan. Ina de Ritter ervaart het als een enorme impuls voor haar sociale leven.

Yce lijkt alles te kunnen. Ina wijst ´s avonds met een stok naar de kleding, die ze de volgende dag aan wil. De hond legt het klaar, kleedt haar uit en helpt ze in bed. ,,Iedere avond mag hij tien minuten tussen mijn man en mij in liggen als beloning. En doet moet ie er eruit. Ina de Ritter moet er niet aan denken, dat Ice, die nu achtenhalf is, ooit overlijdt. ,,Ik hoop dat ik dan weer een andere hond krijg. Ik hoop ook dat Yce gewoon haar pensioen bij ons thuis kan hebben.´´

De hulphond heeft de harten gestolen van de Soroptimisten op Schouwen-Duiveland. Elly Asselbergs van deze club vertelt, dat alle leden meteen enthousiast waren over het idee een actie voor deze stichting te starten. In 2008 bestaan de Soroptimisten vijftig jaar en dat vraagt om een geldinzamelingsactie. Gekozen is voor een chocoladevariant van de hond. Tijdens de Goeden doelenmarkt in de Nieuwe Kerk in Zierikzee, eind deze maand, zijn de lekkernijen te koop. Elly Asselbergs heeft inmiddels bericht ontvangen, dat er binnen afzienbare tijd een hulphond naar Bruinisse gaat komen. Heel 2008 zal de actie lopen. Wie de actie wil ondersteunen stuurt een mailtje naar luciealmon@live.nl of belt met Lucie Talmon, 417197. De eerste slag is geslagen, want tijdens de presentatie in Brouwershaven waren ook de plattelandsvrouwen aanwezig en die hebben de eerste inkopen gedaan.

Ina de Ritter heeft de klus weer geklaard. Ze heeft haar verhaal verteld en hoopt, dat haar publiek het belang van de hulphonden op het netvlies heeft. En Yce, die slaapt weer even tussenin.

Meer nieuws