Logo wereldregio.nl

Evento: nieuw evenementenbedrijf

evento-site.jpgTwintigjarige Maaike Braat uit Zierikzee start evenementenbedrijfjeWat ze wilde gaan doen is lange tijd onbeantwoord gebleven. Maar dat ze voor zichzelf wilde beginnen, is eigenlijk altijd wel duidelijk geweest. De nu 20-jarige Maaike Braat uit Zierikzee is vorige week haar eigen bedrijfje Evento gestart. Een kleine onderneming, die – het woord zegt het al – evenementen organiseert. Van een geboortefeestje tot een bedrijfsuitje. Maaike zit vol ideeën.

Eigenlijk was haar kinderdroom een andere. Chirurg leek haar het ultieme. Maar om na de Havo op de Pontes nog eens tot haar 35-ste te moeten studeren, zag ze niet zitten. Na lang wikken en wegen koos ze voor een studie hotel- en evenementmanagement in Eindhoven. Het eerste jaar was het veel hotel en nu in het staartje van haar opleiding krijgen evenementen meer aandacht.

Ze heeft stage gelopen op een vakantiepark in Ouddorp. ,,Ik ben best eigenwijs en wil graag mijn eigen dingen doen. Het viel me op dat, wanneer je in zo’n grote organisatie iets wilt ondernemen er eerst twintig mensen moeten meekijken, voordat er iets kan. Dat wil ik nou niet. Daarnaast verandert de markt heel snel,’’ legt ze uit. Dus de enige uitkomst was een eigen bedrijfje opzetten. De manier om snel te handelen.

Ze heeft er met haar vader lange tijd over gesproken. Hij heeft ook een eigen onderneming; ooit door omstandigheden opgezet. Dus huize Braat is bekend met de onzekerheden die een eigen onderneming met zich meebrengen. ,,Mijn moeder was dan ook best huiverig voor mijn plannen.” Maar daarin is verandering gekomen. De familie is inmiddels enthousiast geworden en werd de afgelopen weken ingezet om te folderen op het eiland. En dat heeft inmiddels de eerste reacties opgeleverd. Maaike geeft meteen toe het enorm spannend te vinden. ,,Als ze me nu vragen om een trouwerij voor 500 mensen te organsiseren, moet ik wel een paar keer slikken hoor.” Maar ze zal geen nee zeggen, dit soort evenementen heeft een redelijke voorbereidingstijd.

Anders is het met de geboortefeestjes; een betrekkelijk nieuw fenomeen. Aanstaande ouders zijn in blijde verwachting en willen het geluk met familie en vrienden delen na de gezinsuitbreiding. Maaike Braat staat te popelen om deze feestjes te organiseren. Maar wat is het toch, dat mensen niet in staat zijn of bereid zo’n kraamtijd zelf vorm te geven? Het maakt de kersverse onderneemster niet uit. ,,Ik doe veel leuke ideeën op bij het bezoeken van beurzen. Je kunt het zo leuk maken allemaal.”

Datzelfde zegt ze over het opzetten van een kinderfeestje. Ouders herkennen het wel. Kinderen willen op jonge leeftijd leuke feestjes. ,,Maar je moet het als ouders dan wel vijf of zes keer anders doen. En soms weten ouders het even niet meer te verzinnen.” En als er meer kinderen in het gezin zijn, wordt er een nog groter beroep op de creativiteit gedaan. Voor veel ouders is dat juist de uitdaging en die zullen zich niet melden bij Evento. Andere ouders denken daar anders over en daarvoor wil Maaike Braat aan de slag.

Haar eerste folder staat boordevol denkbare opdrachten. Verjaardagsfeestjes, een diner, een familiereünie, jubilea, bedrijfsuitjes en personeelsfeestjes. Maaike Braat gaat ervoor. ,,Ik wilde in de folder laten zien, dat we heel breed inzetbaar zijn.” Overigens heeft ze er al een aardige klus opzitten. Toen ze tachtig jaar werd wilde oma Tessa Braat graag een familiefeest in haar Burgerweeshuis organiseren. ,,Onze familie is nogal van voordrachtjes enzo. Ik heb het helpen organiseren. We hadden er een cateraar bijgehaald. Het was ontzettend leuk om te doen, maar je moet wel met heel veel dingen rekening houden. Bijvoorbeeld dat de sketches maar door bleven gaan, terwijl het eten er al was. Dan moet je improviseren. Maar het was erg leuk.” Oma Tessa had niets te doen, al het werk was haar uit handen genomen.