Verkoopwinkel Dierenhulp in februari definitief dicht

Algemeen

Club bekostigt uitrukken dierenambulance voor 80 % uit verkoop De Stichting Dierenhulp staat per 1 februari volgend jaar op straat. Op dit moment verkoopt de stichting van alles en nog wat in het vroegere Huis van Nassau in Zierikzee, maar de ontwikkelaar heeft andere plannen met de ruimte. Voorzitter Maus Bom van de stichting wil geen slecht woord horen over de ontwikkelaar. ,,Maar tachtig procent van onze inkomsten komt uit die verkoop, dus wie ons aan een ruimte kan helpen....we horen het graag.”

De hulpverlening aan de dieren op Schouwen-Duiveland is al een aantal jaren onderdeel van een strijd. Tot voor kort reden er bijvoorbeeld drie dierenambulances op het eiland. Het initiatief in Bruinisse is snel gesneuveld. Nu is er de Stichting Dierenhulp en de Stichting Dierenvrienden Schouwen-Duiveland. De twee clubs onderhouden geen contacten.

Voorzitter Bom van Dierenhulp legt uit dat zijn club is voortgekomen uit de andere organisatie. ,,Ik werd als een soort van mediator ingeroepen, maar dat is uiteindelijk mislukt. Toen hebben we besloten een nieuwe club in het leven te roepen.” Volgens Bom werkt de andere club niet zoals zijn club het graag ziet en hij herkent zich ook in de analyse dat het om botsende karakters gaat.

Zijn medebestuurslid Ria Engelen uit Kerkwerve heeft er geen trek in ,,om met modder te gooien’’ maar deelt de opvatting van haar voorzitter. Engelen is de spil van de club. Tijdens het gesprek wordt ze regelmatig op haar mobiel gebeld. ,,Ja, wil je even naar de ’s Heer Arendsstraat rijden en een poes ophalen. Kijk meteen even of het gechipt is.” En een ander telefoontje: ,,Ja helaas, ze hebben het pootje moeten amputeren van het dier. Gelukkig maar hè, ze had veel pijn.”

Dierenhulp rukt jaarlijks zo’n 6 à 700 keer uit. Mensen kunnen uit zichzelf bellen wanneer ze een dier hebben gevonden. ,,We gaan ook met een dier naar de dierenarts, bijvoorbeeld als mensen het zelf niet kunnen,” legt Engelen uit. Zelden worden er kosten in rekening gebracht. Volgens Bom is dat de kracht van de organisatie. Wel wordt de mensen een folder van de club in handen gedrukt in de hoop dat mensen vrijwillig iets over maken.

Wie dieren helpt, leert mensen kennen. Ria Engelen kan er over vertellen. Over een mevrouw bijvoorbeeld, wiens kat naar de dierenarts moest. Maar de auto was te mooi om een kat in te vervoeren. ,,Ze wilde niet eens mee naar de dierenarts.”

Dierenhulp onderhoudt nauwe contacten met Amivedi en het dierenasiel in Zierikzee. Over die laatste instelling zegt Bom spontaan ,,dat de gemeente het asiel eens wat meer geld moet geven. Het is gewoon een fooi wat ze krijgen.” Zijn eigen organisatie krijgt geen cent van de gemeente ondanks pogingen in het verleden. Maar toch komt de club rond. Met de ambulance wordt jaarlijks 20.000 kilometer gereden, dus komt er voldoende geld binnen.

,,We waren enorm blij met het huis van Nassau natuurlijk. Tachtig procent van onze inkomsten komt uit de verkoop daar. We zijn de ontwikkelaar dankbaar dat we er mogen zitten. Maar dat gaat dus stoppen,” aldus Bom. Hij maakt zich daar zorgen over. ,,Het liefste zitten we aan het Havenplein in Zierikzee, maar dat zal niet lukken.” Geld voor de huur heeft Dierenhulp niet.

Naast het transporteren van gevonden dieren, gewonde dieren of welke variant daarvan ook (,,we rijden ook voor een omgewaaide torenvalk”) gaat Dierenhulp ook naar de campings op het eiland. In de zomermaanden worden wilde katten daar vetgemest door de vakantievierders. Na de zomer stopt het voeren en raken de katten verzwakt en worden ze ziek. De katten worden met kooien gevangen en waar nodig ,,geholpen” om verdere voortplanting te voorkomen. De campingeigenaren zijn wel blij dat het gebeurt, maar tasten niet in de buidel. Bom en Engelen denken, dat het eilandelijk om heel veel wilde katten gaat. ,,En een wilde kat is gevaarlijker dan een hond hoor,” weet Ria Engelen uit ervaring.

Meer nieuws