Varend vakantiehuis op Grevelingen genomineerd voor Innovatiesubsidie

Algemeen

Ook SchouwenDuivelandPas is kanshebber Het varende vakantiehuis dat afgelopen zomer voor het eerst verrassend opdook op de Grevelingen, is genomineerd voor de Innovatiesubsidie Toerisme 2007. De Provincie Zeeland maakt op woensdag 28 november de winnaar bekend die vijfduizend euro krijgt en een kunstwerk van Zeeuwse bodem. In totaal zijn er uit elf innovatieve initiatieven vijf genomineerden geselecteerd, waarvan twee op Schouwen-Duiveland. Behalve het varende vakantiehuis is ook de SchouwenDuivelandPas een kanshebber.

De proef met de drijvende huizen begon afgelopen juli. Vanuit de jachthaven van Bruinisse voer een merkwaardige boot de Grevelingen op. Wie dit ongewone vaartuig vanaf de wal, of zeilend op het meer, voorbij zag komen schuiven, wreef ongelovig de ogen uit: de Grevelingen is wel de laatste plaats waar je een drijvend huis verwacht. Maar de boot was allerminst een zinsbegoocheling. Het is een compleet ingerichte woning die daar langs kwam varen, 13,50 bij 4,50 meter groot, en voorzien van een onder- en bovenverdieping waar zich zes slaapplaatsen bevinden, verdeeld over twee slaapvertrekken. Inmiddels is het vaarseizoen goeddeels voorbij. Volgens Jetty de Vlieger, bedrijfsleidster van de jachthaven, is het experiment “goed verlopen”. Het aantal boekingen in de afgelopen maanden was moedgevend. Zelfs in herfstig oktober is het varende huis nog twee weekenden verhuurd geweest. Er zijn nu nog drie boekingen voor vergaderingen aan boord. Hoewel het vaartuig – dat de ‘Flark’ wordt genoemd, de afkorting van de Engelse term floating ark (drijvende ark) – in principe het hele jaar wordt verhuurd, denkt De Vlieger niet dat deze in de winterperiode nog wordt verhuurd. “Bij windkracht 5 is het namelijk niet meer toegestaan om uit te varen.”

De Grevelinger boot is onderdeel van een kleine vloot van drie varende huizen die zijn ontwikkeld door de Den Daas Groep. Deze beheert in Nederland vier jachthavens, in Bruinisse, Muiderzand, Naarden en in Olburgen, bij Doesburg. Ze vormen een nieuw commercieel lokmiddel voor recreanten die “iets anders, iets bijzonders” willen, en voor zakenlieden die in een onthaaste omgeving besprekingen willen voeren. “Thuishavens voor een jachtig leven”, is het motto waarmee de vakantiehuisboten worden aangeprezen. Eén van de drie boten die de Den Daas Groep inzette, kwam in de familiejachthaven van Bruinisse te liggen. Hij trok meteen veel bekijks. Jetty de Vlieger: “Er zijn natuurlijk ook mensen die negatief reageren. Zo van: ‘’t Ziet er niet uit, zo’n huis op het water.’ En de mensen die in de haven liggen met een zeilboot, moesten heel erg wennen. Ze keken er raar van op. Maar de meeste reacties zijn overwegend positief. Men vindt het iets geks, iets nieuws.”

Verschillende gezinnen bedwongen met de Flark de Grevelingen in de voorbije zomer. Maar ook werd de boot gebruikt voor vergaderingen, etentjes en een familiefeest. De aanmeldingen waren bemoedigend genoeg om volgend jaar door te gaan met het varende vakantiehuis. “Het moet uiteraard nog groeien, maar alle huurders zijn tot nu enthousiast”, meldt De Vlieger. De Provincie Zeeland was kennelijk onder de indruk van het initiatief, want het nomineerde de Flark voor de Innovatiesubsidie 2007. Deze wordt jaarlijks toegekend aan “bedenkers van een innovatief initiatief” op het gebied van recreatie, toerisme, horeca of watersport. De jury omschrijft de drijvende boot als: “Een geheel nieuwe vakantiebeleving: varen en recreëren op een privé-eiland. Het varende vakantiehuis bestaat uit een combinatie van watersport met verblijfsrecreatie, waarbij natuurbeleving een belangrijke rol speelt.” De SchouwenDuivelandPas, ontstaan door samenwerking tussen het bedrijfsleven, de gemeente en maatschappelijke organisaties, wordt uitgedeeld aan de gasten van de deelnemende recreatieverblijven. Zij kunnen er een week gratis met het openbaar vervoer mee reizen en hebben gratis toegang tot musea. Ook biedt de pas sportieve kortingen en kortingen op arrangementen.

Meer nieuws