Handballer Guido de Graaf naar Afghanistan

Algemeen

De 27-jarige Guido de Graaf uit Zierikzee vertrekt begin december naar Afghanistan. Niet als infanterist, maar als marechaussee. Iets minder gevaarlijk volgens De Graaf, ,,maar iedere militair die de poort van het kamp verlaat, loopt een verhoogd risico.”

Maar eigenlijk is de veiligheid voor Guido de Graaf geen onderwerp, alhoewel ook hij over vier tot zes maanden weer heelhuids thuis wil komen. Guido is in 1997 bij de marechaussee gegaan en gestart in de beveiliging. Hij en zijn collega’s werden ingezet voor de bewaking van leden van het koninklijk huis. Maar ook zie de je marechaussee veel op kruispunten van internationaal verkeer, zoals havens en vliegvelden.

Maar van oorsprong is de marechaussee natuurlijk de militaire politie. De Graag is ambitieus en groeit graag verder in zijn rol als militair. Na een jaartje op de NAVO-basis in België te hebben gewerkt en de laatste drie jaar ‘op Vlissingen, Terneuzen en Hogerheide’ ,,had ik behoefte aan een volgende stap. Ja, en dan spreekt een buitenlandse missie aan.”

Defensie kan voor haar buitenlandse opdrachten putten uit een bestand van militairen, die zich vrijwillig aanmelden. Guido heeft dat ook gedaan. Drie eerder voorgenomen missies gingen niet door en toen ging de telefoon. Guido de Graaf was geselecteerd voor een missie Afghanistan. Hij moet naar de hoofdstad Kabul, waar een kamp van zo’n 4 tot 5 vierkante kilometer is ingericht.

,,Ja, dan wordt het ineens echt. Ik heb natuurlijk meteen mijn ouders geïnformeerd. Die zijn nu inmiddels wel wat positiever en staan volledig achter me. Maar ik snap ook wel, dat je je kind niet graag naar een oorlogsgebied ziet vertrekken. En toen natuurlijk mijn vrienden gebeld.” Guido vertelt zijn verhaal in zijn woonkamer waar enkele uniformen gestapeld op tafel liggen, klaar voor de missie.

De reis spreekt hem vooral aan omdat hij ervaring wil opdoen. ,,Je krijgt weer wat bagage in je rugzak. Maar ik geef gelijk toe dat het verdienen van extra geld ook niet verkeerd is.”

Guido denkt het land al een beetje te kennen. Hij heeft zich goed laten informeren door collega’s die er al geweest zijn. ,,Ik ken de politieke geschiedenis een beetje. Het is een gebied dat doordrenkt is van oorlog. Het is een arm en hard land dat Afghanistan. Een land met veel geloofsstromingen.” En dat maakt een oorlog daar zo lastig. De ouderwetse symmetrische oorlog, waar het ene leger tegenover het andere staat, is al lang voorbij. Het gevaar zit nu in alle hoeken.

Dit verhaal had ook kunnen beginnen met handbalvereniging Delta Sport, waarvan Guido de Graaf enthousiast speler is. Het vertrek op 4 december komt slecht uit voor de competitie. ,,Ja, eerst zou ik in maart gaan en dat had beter uitgekomen.” Defensie moet veel afwegingen maken in haar bijdrage aan de terroristenbestrijding in Afghanistan. Het competitieverloop van Delta Sport maakt daar geen onderdeel van uit.

Meer nieuws